Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsány a családtámogatási rendszerről

2005.06.13. 18:30
Az egyszeri, nyár végi ötezer forintos családtámogatás bevezetéséről, valamint a három- és többgyermekesek által igénybe vehető adókedvezmény jövedelmi határának növeléséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn egy napirend előtti felszólalásra reagálva a parlamentben. A Fidesz szerint dicséretes a bejelentett intézkedés, de még mindig kevés.
"Azok körében, akik korábban rendszeres gyermekvédelmi támogatást kaptak, és az ő körükben nagyon sokak számára ingyenes a tankönyv és az iskolai étkezés, adjunk ebben a körben jövő nyár végén, valamikor augusztusban, szeptemberben egy ötezer forintos további egyszeri támogatást" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) családtámogatásról szóló napirend előtti felszólalására reagálva elmondta: a plusz ötezer forint 0-tól 18 éves korig járna, a megnövekedett őszi költségeket, vagy az iskolakezdés költségeit segítené.

"Nulla éves kortól 18 éves korig, mondjuk úgy, hogy szeptemberi kifizetésként, szeptemberi pénzként, egy ötezer forintos támogatást tegyünk még hozzá, mintegy a 13. hónapra utalt kifizetést" - mondta a miniszterelnök.

A három- és többgyermekesek esetén a családi adókedvezmény igénybe vételi lehetőségét felemelnék hatmillió forintra, ez a határ háromnál több gyermek esetén gyermekenként fél-fél millió forinttal növekedne, nyolc millió forintig. Így az ő körükben is igazságos és méltányos lett a családtámogatási rendszer, fűzte hozzá a kormányfő.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn az MTI-nek azt mondta, "a kormány sokkal kevesebbet ad vissza a családoknak, mint amennyit elvett tőlük a korábbi bejelentésével". Dicséretes a bejelentett intézkedés, de "ez még mindig édeskevés" - tette hozzá.

Halász János szerint "a kormány akkor tenne igazán jót a családokkal, ha újra átgondolná intézkedésit, és nem vonna el semmit az emberektől".