Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Családi szociális segélyezést vezetnek be jövőre

2005.07.22. 08:34
A hivatalos közlönyben megjelent az a kormányhatározat, amely alapján 2006-ban megszűnik a családi adókedvezmény az egy-, illetve a kétgyermekes családok esetében. Ezzel egyidőben emelkedik a családi pótlék összege, és abba beleépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, írta a Napi Gazdaság.
Augusztus közepéig kell elkészítenie az előterjesztést az egységes családtámogatási rendszerről az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumnak (ICSSZEM), a jövőre életbe lépő változások összességében 13 milliárd forint többletforrást igényelnek az idei kiadásokhoz képest, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A családügyi tárca mellett a Pénzügyminisztérium is kapott feladatokat, amelyeket a 2006-ról szóló adó-, illetve költségvetési törvényekhez kapcsolódóan - tehát egy későbbi időpontban - kell végrehajtani.

A kormányhatározat szerint 2006. január elsejétől emelkedik a családi pótlék összege - ez összességében 7,5 milliárd forint többletforrást igényel jövőre -, abba beleépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

Ezzel párhuzamosan megszűnik a családi adókedvezmény az egy-, illetve a kétgyermekes családok esetében; a három gyermeket nevelők továbbra is élhetnek azonban a kedvezménnyel, amelynek összege gyermekenként havi 4000 forint, de csak évi hatmillió forint jövedelemhatárig. Efölött fokozatosan csökken a kedvezmény összege havi 550 ezer forint jövedelemig, ahol megszűnik ez a lehetőség.

A háromnál több gyermeket nevelők jövedelemhatára viszont gyermekenként további 500 ezer forinttal emelkedik. Idén még 8 millió forint a jövedelemhatár, s nincs korlátozás gyermekszám szerint. Része lesz az új családtámogatási rendszernek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, az arra jogosult gyermekek után 5000 forintot folyósítanak évente egyszer, az iskolakezdést megelőzően.

A megszűnő rendszeres gyermekvédelmi támogatáshoz kapcsolódó eddigi kedvezményeket (gyermekétkeztetés, tankönyvtámogatás) a kormány szándékai szerint továbbra is igénybe lehet majd venni. A rendszer harmadik pillére a családi szociális segélyezés, ahol a család tényleges szociális helyzetéhez igazítják a támogatást.

Az ICSSZEM-nek olyan rendszert kell kidolgoznia, amelyben a jövedelemszámításkor a fogyasztási egység szolgál alapul. Valamennyi családtagot figyelembe vesznek a kalkulációkor; a segély a jogszabályban meghatározott jövedelemküszöbig nyújt majd kiegészítést.

A családi segélyezés forrásai közt az önkormányzatokat megillető normatív állami hozzájárulást is figyelembe veszik, abból 10 milliárd forint vehető számba. A családipótlék-centrikussá váló támogatási rendszerben sem vész el a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket gondozó szülőknek eddig kifizetett magasabb összeg, a különbséget az új rendszerben is biztosítják.

Ezenkívül a fogyatékos személyek támogatása, életminőségük javítása érdekében 2,2 milliárd forintot különít el a kormány. A kormányhatározat szerint lehetővé kell tenni a gyes teljes összegű folyósítása melletti teljes munkaidejű munkavállalást a gyermek 1 éves korától. A részletek kidolgozásának határideje ebben az esetben is augusztus 15-e.