Krisztina
18 °C
24 °C

Uniós pénzosztás a Dél-Dunántúlon

2008.07.02. 07:15
Két év alatt huszonhat kiírás, legalább 72 milliárd forint elnyerhető fejlesztési forrás, több mint tíz, a kormány által jóváhagyott kiemelt projekt, köztük a Pécs Európa kulturális Fővárosa 2010 megaprogram. Ez a néhány kiemelés is jelzi, hogy izgalmas időszakot tudhat maga mögött Dél-Dunántúl.

A pályázatok jelentős részét még mindig formai hibák miatt utasítják el - kezdte a régió operatív programja 2007- 2008-as tapasztalatainak öszszegzését Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Barcs polgármestere. Elmondta, hogy bár kiírásonként eltérők a visszajelzések, összességében a meghatározott kereteket szinte minden esetben sikerül lekötniük.

Egyetlen - az üzleti infrastruktúra fejlesztését szolgáló, DDOP-2007.1.1.1-es számú - felhívásra nem érkezett az első körben megfelelő számú pályázat, ezért az idén júniusban újból kiírták azt. Fontos, hogy a pályázó vállalatok a pályázatok elkészítésekor körültekintően járjanak el, tisztában legyenek a formai és szakmai követelményekkel - tanácsolta az elnök. A vállalati fejlesztések finanszírozásához elnyert támogatás nyilvánvalóan egyfajta versenyelőnyt jelent a piacon - hangsúlyozta.

Dél-Dunántúl összesen 224,8 milliárd forint fejlesztési forrást hasznosíthat 2007-2013 között az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Dél-dunántúli operatív programja (DDOP) keretében. Ebből 51,814 milliárd forint jutott a tavalyi tizenhat pályázatra. A kormány szintén még 2007-ben kiemelt projektnek minősített tizenegy dél-dunántúli útfejlesztést, együttesen 11,56 milliárd forint támogatással. Ugyancsak kiemelt projektek lettek a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 program egyes elemei, 29,41 milliárd forint támogatással. Az idén tíz pályázatot írnak ki az év végéig, öszszesen 10,272 milliárd forintos kerettel.

A hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését szolgáló pályázat nyertesei közül Marcaliban volt az ÚMFT első kerékpárútprojektjének alapkőletétele, Pakson viszont pénteken tartják egy már el is készült út avatását. Több más - így a komplex turisztikai termékcsomag, a helyi jelentőségű egészségturisztikai fejlesztések, a hátrányos helyzetű térségek kisvárosainak fejlesztése stb. - pályázatnál júliusban öszszeülnek a bírálóbizottságok. Így az év végéig eldől a régió rendelkezésére álló források csaknem felének a sorsa.