Adalbert
13 °C
21 °C

Ismét meghirdették az uniós sztárpályázatot

2008.05.13. 07:47
Június 9-ig ismét lehet pályázni munkahelyi képzésekre. Igazi meglepetéssel szolgált a 2004- 2006-os I. Nemzeti fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztés operatív programja (HEFOP) már a finisben: maradványösszegéből ismét meghirdette sztárpályázatát négymilliárd forintos keretösszeggel; kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt igényelhetnek európai uniós támogatást. A kiírás feltételei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (http://www.nfu.hu/doc/ 1026) megismerhetők.

A pályázni szándékozóknak nincs sok idejük a töprengésre, gyorsan kell dönteniük - figyelmeztetett Kiss Csaba, a humánerőforrás-programok irányító hatóságának szakmai tanácsadója. A Világgazdaság érdeklődésére felidézte: az Európai Bizottság februárban jelezte, az Európai Szociális Alap forrásainál teljes körű felhasználásra kell törekedni. Magyarországon a HEFOP 191 milliárdos keretéből csaknem nyolcszázalékos - 15 milliárd forint - maradvány mutatkozott, a brüsszeli döntéssel ennek felhasználására nyílt lehetőség.

A humánerőforrás-programok irányító hatósága gyorsan döntött: ismét megjelentette legnépszerűbb pályázatát munkahelyi képzésekre. A maradványösszeg többi része sem marad felhasználatlanul - szögezte le a szakember. A központi programoknak - így az álláskeresőknek, a térségi integrált szakképző központoknak, a foglalkoztatási civilszervezeteknek és felsőoktatási intézményeknek - ajánlják fel a megmaradt pénzt.

Mi mindent kell tudni

Visszatérve a HEFOP 3.4.1-es kiírására: alapvető feltétel, hogy a képzések révén a vállalkozások piaci helyzete, versenyképessége, valamint a munkavállalók munkaerő-piaci helyzete javuljon; a pályázat célja nem személyek, hanem vállalkozások komplex képzési projektjeinek a támogatása.

Az új kiírás keretében nyolc, 2008. december 31-ig teljesíthető képzéstípusra igényelhető minimum egy-, maximum ötvenmillió forintos támogatás. Ezek körébe tartozik a szakmai, az Európai Unióval, a vállalkozás működésével kapcsolatos (pénzügyi, számviteli, adó-, vám-, társadalombiztosítási stb.), az idegennyelv-oktatás, a számítástechnikai, informatikai, munka- és egészségvédelmi, illetve a vállalkozás tevékenységével összefüggő, a környezetgazdálkodási és a vezetőképzések. További feltétel, hogy kizárólag akkreditált intézmény által nyújtott OKJ-s vagy akkreditált képzés vehető igénybe.

A támogatás mértéke az elszámolható költségek legfeljebb 60, Közép-Magyarország régióban 55 százaléka lehet. Ez kis- és középvállalkozások esetében további húsz, hátrányos helyzetű személy képzése esetén pedig alkalmazottanként még egy, legfeljebb azonban tíz százalékponttal növelhető.

A benyújtott pályázat akkor számíthat támogatásra, ha a tervezett képzések óraszáma eléri a kiírásban meghatározott minimális mértéket, és ha a projekt súlyozott óradíja nem haladja meg a nettó háromezer forintot. A projekt megvalósítására maximum hat hónap áll rendelkezésre, a pénzügyi elszámolást tartalmazó zárójelentés benyújtásának végső határideje 2009. január 31.