Szilárda
-4 °C
2 °C

Megint óriási lett a deficit

2006.07.07. 08:24
Júniusban ismét megugrott az államháztartás hiánya. A 304 milliárdos deficit az utóbbi évek harmadik legnagyobb mínusza, míg az első félév alatt összejött 1284,9 milliárd történelmi rekord. Utóbbi csak 300 milliárddal kevesebb, mint az eredetileg tervezett éves hiány lett volna.

Az utóbbi évek harmadik legnagyobb hiányát produkálta a büdzsé júniusban – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorsjelentéséből. A múlt hónapban 304 milliárd forinttal költött többet bevételeinél a – helyi önkormányzatok nélküli – államháztartás.

Ennél csak az idén márciusban és 2004 júniusában mutatott kedvezőtlenebb képet a központi kormányzat egyenlege az elmúlt négyéves ciklust tekintve: előbbi deficit a választási költekezésre, míg utóbbi az uniós csatlakozás miatt kiesett kéthavi áfára vezethető vissza. Ilyen tényezők a mögöttünk hagyott hónapban nem befolyásolták a szaldót, ezért – és a múlt év hasonló időszakának egyenlegével való összevetés fényében is – felettébb érdekes, hogyan jött össze a „dobogós” hiányadat.

Persze a tárca már felkészítette a piacot az enyhén szólva rossz számra: két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott prognózisában 337 milliárdos passzívum szerepelt. Ezzel együtt június végéig 1285 milliárd forintnyi deficit halmozódott fel év elejétől, s ez a 2006-ra előre jelzett, nemrég megemelt 1769 milliárdos hiányterv csaknem háromnegyedét teszi ki.

A pénzügyi tárca prognózisánál kedvezőbb adat létrejöttéből (amely egyébként megfelel a PM elmúlt egy évben kirajzolódó kommunikációs stratégiájának) mindhárom alrendszer „kivette a részét”. A központi költségvetés 25, a társadalombiztosítási alapok 2, míg az elkülönített állami pénzalapok 6,5 milliárddal produkáltak jobb szaldót az előrevetítettnél.

A pontos okokra a két hét múlva sorra kerülő részletes sajtótájékoztatón derülhet fény. Akkor a szakminisztérium közzéteszi a júliusra és a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!