Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az EU ismét elmarasztalja Magyarországot

2005.11.06. 11:26
Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei szerint többszöri figyelmeztetése ellenére a magyar kormány ismét nem tett lépéseket a költségvetésének kiigazítására, ezért újból elmarasztaló határozat született.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei a jövő hét elején, szokásos havi ülésükön várhatóan arról számolnak be, hogy Magyarország nem tett eleget korábbi ajánlásaiknak. Eszerint hazánknak ki kellett volna dolgoznia az intézkedéseket, amelyek a GDP-arányos államháztartási deficitet 3 százalék alá szorítják 2008-ra.

Átértékelték

A miniszterek azt követően foglalkoznak ismét ezzel a témával, hogy az Európai Bizottság október 20-án átértékelte a magyar hiányról még nyáron készített jelentését, és ebben egyebek között megállapította: a 2005-re és 2006-ra kitűzött államháztartási hiánycélokat Magyarország várhatóan távolról sem éri el. Ezzel kérdésessé válik, hogy tartható-e a 2008-as határidő, amikorra a deficitet a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékos referenciaérték alá kell csökkenteni.

A testület "tekintettel a magyarországi költségvetési kilátások komoly romlására", javaslatot tett az Európai Unió tagországait képviselő pénzügyi tanácsnak, hogy idén második alkalommal állapítsa meg, hogy "a magyar kormány elmulasztotta a költségvetésének kiigazítására irányuló hatékony lépések megtételét".

Nem az első alkalom

A brit EU-elnökség a hét végén megerősítette, hogy a keddi brüsszeli miniszteri tanácskozás hivatalos napirendjén szerepel egy döntés a magyarországi mulasztásokról. Brüsszeli nyilatkozatok egyértelműen azt sugallják, hogy nem várható kedvező, mivel nem ez az első alkalom, hogy Magyarország nem tartja be az uniós ajánlásokat.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse valószínűnek tartotta, hogy a miniszteri tanács egyetért majd a bizottság értékelésével. Emlékeztetett arra is, hogy a többi tagállammal együtt Magyarországnak is el kell juttatnia Brüsszelbe az euróbevezetés előkészítésére kidolgozott konvergenciaprogramját, amelyet a bizottság szintén alaposan megvizsgál majd.

"Szigorú nyelvezet"

E két dokumentum ismeretében a bizottság a jövő év elején újabb ajánlásokat fogalmaz majd meg a deficit leszorítására. "Biztos vagyok benne, hogy ezek nagyon szigorú nyelvezetű ajánlások lesznek a magyar hatóságok számára" - hangoztatta Almunia. A tanács ugyanis tavaly júliusban, illetve idén márciusban tett ajánlásokat a túlzott deficitre vonatkozó eljárás keretében. Januárban viszont már figyelmeztető határozatot is adott ki arról, hogy nem tapasztalt változást az első ajánlásban foglaltak végrehajtására vonatkozóan.

A miniszterek minden bizonnyal a helyzetet enyhítő körülményként veszik azonban figyelembe, hogy Magyarország még nem euróövezeti tag, illetve hogy a tavalyi uniós csatlakozás miatt még a szerkezeti átalakítások idejét éli.