Gerzson
-3 °C
2 °C

Kártyavárként omlik össze a költségvetés?

2005.10.25. 19:09
Kedden tárgyalt az országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról. A papírforma eredmény mintegy hatórás vita után született meg: a bizottság szerint általános vitára alkalmas a javaslat. Az ellenzékiek néhány hónapon belül kártyavárként összeomló költségvetésről beszélnek. A számvevőszék gyökeres változásokat sürget a költségvetési tervezésben.
Az országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának keddi ülésén, hatórás vita után papírforma döntés született. A testület 15 kormánypárti igen és 7 ellenzéki képviselő nem szavazatával, általános vitára bocsátotta a jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot.

Nem választási...

Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a 2006. évi költségvetésben előirányzott államháztartási hiánycsökkentés biztosítja azt, hogy Magyarország 2008-ra teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit. Hozzátette: a jövő évi büdzsé biztosítja azt az elképzelést, hogy az állam hagyjon nagyobb mozgásteret és pénzt a vállalkozásoknak. A miniszter utalt arra, hogy jövőre igazságosabbá válik a gyermeket nevelő családok támogatása.

Az államadósságnak a nyugdíjkorrekcióval kimutatott értéke a GDP 60 százaléka alatt marad jövőre is - ezzel teljesítik a maastrichti kritériumot -, vagyis kézbentartják az államadósságot. A pénzügyminiszter egyértelműen visszautasította azt a vádat, hogy választási költségvetés lenne a jövő évi büdzsé.

A miniszter beszélt arról is: úgy lehet 2008-ra három százalék alá szorítani a hiányt, ha a költségvetést befolyásoló fontosabb kérdésekben a parlamenti pártok között konszenzus jön létre. Kiemelte, hogy a 2006-os költségvetésben autópálya-építésre közvetlenül 36 milliárd forint kiadás szerepel, ám a PPP, vagy koncessziós konstrukcióban épülő szakaszok éves törlesztési díjait a GKM fejezete tartalmazza.

...hanem kártyavár-költségvetés?

Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke, frakciója véleményét tolmácsolva kiemelte: a jövő évi büdzsé szerinte "kártyavár költségvetés", ami az első hónapokban éppúgy össze fog omlani, mint az elmúlt három évié. Szerinte a törvényjavaslatot ebben a formájában vissza kellene vonni, alkalmatlan az általános vitára, ezért a Fidesz-frakció nem támogatja.

Az idei, 3,6 százalékra tervezett államháztartási hiány nemcsak az autópálya-pénzek büdzsébe számítása miatt lesz 7-7,5 százalék, hanem a rossz gazdálkodás miatt. Varga utalt arra, hogy Magyarország e tekintetben a csatlakozás előtti állapot élversenyzőjéből, a velünk együtt EU-ba integrálódott államok között a sereghajtóvá esett vissza.

A bizottsági elnök kétségének adott hangot, hogy hogyan lesz 2008-ra három százalék alatti hiány, és az ehhez szükséges mintegy 1000-1300 milliárd forintos kiadáscsökkenés hogyan valósul meg. Varga szerint megállja a helyét az a kijelentés, hogy az elmúlt három évben az ország nagyobb mértékben adósodott el, mint 1989-ig.

A reform szükségességét szajkózza a számvevőszék

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a jövő évi büdzsé tervezetéről elmondta: az államháztartás nagy ellátó rendszereinek reformja az évek óta ismétlődő kormányzati kezdeményezések ellenére sem járt eredménnyel. A reform megvalósításának felgyorsítása elodázhatatlan, és azért is indokolt, mivel a költségvetési hiány folyamatos növekedése mellett az ezekre a rendszerekre fordított kiadások aránya gyakorlatilag változatlan, ami azt jelenti, hogy a rendszer jelenlegi struktúrában való működtetése egyre többe kerül. Az ÁSZ elnöke szerint a büdzsé tervezésének metodikáját minél előbb meg kell újítani.