Alfréd
-2 °C
2 °C

Deflációs pályán Magyarország?

2006.02.15. 15:50
Londoni elemzők szerint az áfacsökkentésnek hála januárban akár egy százalékkal is csökkentek a fogyasztói árak Magyarországon.

Havi összevetésben deflációt jósoltak januárra londoni feltörekvő piaci elemzők a múlt havi magyarországi inflációs adatok közzététele előtt, de az éves adatokra adott előrejelzések meglehetősen széles sávban mozogtak.

Fél százalék az átlag

Az MTI által kérdezett nyolc nagy londoni befektetési ház közül öt adott havi összevetésű, teljes kosárra számított inflációs prognózist, mindegyikük az árindex csökkenését jósolva. Az előrejelzések mínusz 0,4 és mínusz 0,9 százalékos havi infláció között mozogtak, mínusz 0,54 százalékos átlaggal.

A 12 hónapra visszatekintő fogyasztói inflációra ennél nagyobb eltérésű előrejelzések születtek; a legalacsonyabb és legmagasabb jóslat között egy teljes százalékpont van, attól függően, hogy az egyes elemzők szerint milyen mértékben szűrődött át már az idei első hónapban a kiskereskedelmi árakba az áfa-csökkentés.

Az éves összevetésű, teljes fogyasztói kosárra számolt inflációra a londoni elemzők 1,9 (BNP Paribas) és 2,9 (Goldman Sachs) százalék közötti prognózist adtak, 2,26 százalékos átlaggal.

Nem változik a kamat

A 2,3 százalékos előrejelzést adó Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) megjegyezte, hogy véleménye szerint az MNB rövid távon nem változtat alapkamatán, és a következő módosítás jó eséllyel egy 0,25 százalékpontos emelés lesz, amint az inflációs adatokból eltűnnek a kedvező bázishatások, és az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan a következő hónapokban folytatja a pénzügypolitikai szigorítást.

Hasonlóan vélekedik a BNP Paribas is, amely szerint az idén várhatóan 1,0-1,5 százalék közé süllyedő év végi magyarországi infláció lassulását kizárólag az 5 százalékpontos áfa-csökkentés okozza, ezért az inflációnak az idén nem lesz olyan jelentős hatása a jegybank kamatpolitikájára, mint egyébként.

A ház szerint az infláció 2007-ben 3,0 százalék körüli szintre gyorsul vissza, ami nem hagy teret a további idei MNB-kamatcsökkentésre.