Hermina
15 °C
27 °C

Az Auchan botrányos ára alá megy a Penny dinnyéje

2008.07.22. 15:33
Négy napig nem keres a magyar dinnyén a Penny Market, hogy csökkentse a felhalmozott készleteket. Az akció során 48 forintért árulják a dinnye kilóját.

A Penny Market Kft. elutasítja azt a politikai nyomást, mely a fogyasztói árakat a piaci mozgásoktól függetlenül határozná meg - közölte a társaság a dinnyepiacon kialakult feszültségekre reagálva. A cég egyúttal bejelentette, hogy a felhalmozódott készletek csökkentése érdekében július 24-étől július 27-éig a görögdinnye fogyasztói árát 48 forintban határozza meg, ami a közvetlen beszállítóknak fizetendő nettó 40 forintból és a 8 forint áfából tevődik össze.

Az Auchan nemrégiben azzal kavart vihart a termelők körében, hogy 49 forintért adta a dinnye kilóját, amit a termelők tiltakozó akciói közepette 65 forintra emelt, 2 forinttal 30-ra felsrófolt nettó felvásárlási ár mellett. A Napi számításai szerint a dinnyeháborúval az Auchan csak jól járhatott, ugyanis míg a 49 forintos fogyasztói ár mellett átlagosan alig több mint 15 forintot keresett a gyümölcs kilóján, a termelőkkel folytatott tárgyalást követő megállapodással a haszon 29 forintra emelkedett.

Az ügyben továbbra is vizsgálódik az Agrárrendtartási Hivatal, illetve a Versenyhivatal elemzi, hogy van-e mit megvizsgálni. Elemzők szerint a versenyhivatalnak lesz dolga, ugyanis a termelőkkel folytatott tárgyalások kartellgyanúsak, annak ellenére is, hogy viszonylag kis mennyiségről van szó, de áttételesen a tárgyalás a teljes szabad dinnyepiac ármozgását befolyásolhatja. Az a tény pedig, hogy Karsai József kijelentette: 30 forintos minimálárat alkalmaznak a termelők, szintén okot adhat a kartellvádra. Mivel a botrány országos méretűvé dagadt, a versenyhivatal saját hatáskörben vizsgálja ezt a tényt is, a beszerzési ár alatti értékesítésen kívül.

A Penny Market Kft. közleménye szerint "az akció során egyoldalúan lemond minden nyereségéről, illetve átvállalja a termék forgalmazásával járó összes költséget, hogy a magyar piacot tehermentesítse és a termelőket segítse. Ebben az időszakban a mesterségesen magasan tartott árak kontraproduktívan hatnak, mert ilyenkor nagyobb a kínálat, mint a kereslet és így a dinnye a földeken menne veszendőbe. Abból indulunk ki, hogy közvetlen szállítóink - a számukra fizetett összegből - a magyar termelőknek is korrekt felvásárlási árat tudnak biztosítani."