József, Bánk
-6 °C
0 °C

Öt forinttal emelik a dízel árát

2004.08.02. 13:50
A finomítók az elmúlt hónapokban olyannyira a benzinre koncentráltak, hogy immáron a gázolajból lett kevés: a Mol öt forinttal emeli a dízel árát szerdától, így egy literért 226 forintot kell fizetni. A kormány 225 forintos ár felett két forinttal csökkenti a dízel adóterheit, ha a kabinet lép, az áremelésből csak három forintot éreznek meg az autósok.
Az elmúlt héten rekordszintre kúszott olajár csak az egyike oka gázolaj-áremelésnek. A Mol közleményében emlékeztett: a gázolaj j egyzésárának növekedésben szerepet játszott az is, hogy a tavaszi, kora nyári hónapokban, amikor nagymértékben nőtt a motorbenzin iránti kereslet, ás a jegyzésárak korábban soha nem tapasztalt magas szintre emelkedtek, a finomítók a motorbenzin termelésére koncentráltak. Ennek következtében gázolaj kibocsátásuk csökkent, ás mostanra a fő fogyasztó országokban e termékből igen alacsony készletszint alakult ki.

Áremelés szerdán éjféltől

A Mol augusztus 4-én szerdán éjféltől hajtja végre az áremelést. A dízel egy literje így 226 forintba kerül majd, a benzin ár azonban változatlan marad. A gázoalj így egyetlen lépéssel a kormány által májusban meghúzott 225 forintos határ fölé kerül: a kabinet korábbi döntése érdekében a 85 forintos jövedéki adót 1,60 forinttal kell csökkenteni, ez az áfá-val is kalkulálva két forintos fogyasztói árcsökkentést eredményez. A kormány korábbi döntése szerint azonbam az intézkedésre akkor kerül sor, ha az üzemanyag piaci átlagára két egymást követő héten meghaladja a 225 forintot.

A Mol felvásárolná a Shellt Romániában

A Mol Rt. felújította a tárgyalásokat a Shell román leányvállalatával arról, hogy megvásárolná tőle annak 58 töltőállomását - írja a Ziarul Financiar című román pénzügyi lap hétfői száma. A várakozások szerint még az idén tető alá hozandó ügyletet a lap forrásai 70 millió dollár értékűre becsülik. A hálózat eladása azt jelenti, hogy a Shell gyakorlatilag kivonul a román üzemanyagpiacról. A társaság 23 kutat már tavaly eladott a Mol-nak, becslések szerint 20-25 millió dollárért. A lap forrásai szerint a Mol most a kiskereskedelmi hálózatot irányító Shell Romania SRL társaságot venné meg közvetlenül.

Romániában jelenleg nagyjából kétezer benzinkút van, ebből a Pterom üzemeltet 600-at, a Lukoil és a Rompetrol tulajdonában van 220 állomás, a Mol 74 kúttal, a Shell 58-cal, az OMV pedig - a Petrom átvétele nélkül számolva - 51-gyel rendelkezik.