Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ismét nőtt a tavalyi hiány

2004.02.06. 11:01
A magyar folyó fizetési mérleg hiánya érezhetően csökkenni fog az idén és növekedni fog a külföldi működőtőke-beáramlás - jelentette ki Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A reálbérek viszont változatlanok maradnak.
A folyómérleg idei hiánya "láthatóan kisebb" lesz a tavalyinál, amelyet az elemzők GDP több mint 6 százalékára becsülnek - közölte Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter. A hiány finanszírozása is sokkal egységesebb lesz.

A tavalyi hiány egyébként a GDP 5,8 százaléka volt eredményszemléletben, EU-módszertan szerint - ismerte el Draskovics Tibor. Ez ugyan magasabb szám, mint az eddig ismert 5,6 százalék. A hiányt a helyi önkormányzatok nélkül számolják.

Draskovics szerint szerkezeti reformokra van szükség az államháztartásban, hatékonyabbá kell tenni az adóbehajtást és a gyógyszertámogatást. Ez utóbbi esetében nem lehet megismételni a tavalyi hiányt.

A belső fogyasztás igen magas, de szerinte ez megváltozik a szigorú jövedelempolitika miatt. A reálbérek ugyanis nem változnak az idén, legfeljebb egy százalékos emelkedéssel lehet számolni. Draskovics emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két évben 25 százalékos volt a reálbéremelkedés.

A tervezett 120 milliárd forintos kiadáscsökkentési terv nem lesz elegendő ahhoz, hogy elérjék az eredeti költségvetési célkitűzést. A módosított, 4,6 százalékos GDP-hiány azonban elérhetőnek látszik.

Draskovics Tibor is kedvezőnek tartja a 2008-as eurócsatlakozást - derül ki a Napi Online tudósításából. Amilyen hamar csak lehet, be kell lépni az euró előszobáját jelentő ERM-II rendszerbe. Szerinte az euró bevezetésének feltételei kedvezőek a gazdaság számára, s az eurót nemzeti üggyé kell tenni.