Piroska
-1 °C
5 °C

Draskovics: Az euró nemzeti ügy

2004.01.17. 10:44
Az euró ügyében egyszerűen nem dönthetünk egyedül - fogalmazott Drakovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter a Népszabadságnak adott interjúban. A kérdésről mindenkivel konzultálna.
Nemzeti ügynek nevezte a döntést az euró bevezetésének idejéről a kijelölt pénzügyminiszter egy szombaton megjelent lapinterjúban. "Az euró ügyében egyszerűen nem dönthetünk egyedül. Ez egy nemzeti ügy" - fogalmazott Drakovics Tibor a Népszabadság szombati számában.

Megbeszélné

A kijelölt pénzügyminiszter kitért arra, hogy ez ügyben szeretne minden fontos szereplővel, így a parlamenti pártok képviselőivel is megbeszéléseket folytatni: Mint mondta, "hogy lássuk, hol lehet euróügyben a nemzeti konszenzus". Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy "érvelő vitákra, párbeszédre van szükség". "Az euró bevezetése számunkra nem csak azért fontos, mert a közös valuta használatának komoly technikai és pénzügyi előnyei vannak. Az euró jelenti a kézzelfogható Európát. Rengeteg előnye van a mindennapokban: meg lehet takarítani az átváltás költségeit, egyszerűbbé válik az utazás, vagy a magyar termékek külföldi eladása" - közölte Draskovics Tibor.

"Vannak viszont olyan fontosabb előnyei a folyamatnak, amelyek nem az euró bevezetéséből adódnak, hanem azon feltételek teljesítéséből, amelyek ezt lehetővé teszik. Ennyiben az euró csak egy apropó arra, hogy meghatározzuk, milyen feltételeket szeretnénk létrehozni a gazdaság növekedésének elősegítéséhez" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter-jelölt. Szólt az euró bevezetésének feltételeiről, az alacsony költségvetési hiányról, a mérsékelt kamatszintről és az ehhez párosuló kicsiny infláció előnyeiről, valamint az alacsony államadósságról, ami szerinte azért fontos, hogy a fejlődést ne a következő generációk fizessék meg.

Elképzelhető a dátum kitolása

"Az euró mihamarabbi bevezetése mellett azért vagyok elkötelezett, mert e feltételek teljesítése a magyar gazdaság érdeke" - emelte Drakovics Tibor. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Magyarország felzárkózó gazdaság. A felzárkózáshoz erősíteni, versenyképesebbé kell tenni a gazdaságot. "A kérdés, miként tudjuk végrehajtani a felzárkóztatási programot és az ehhez szükséges fejlesztéseket egy feszített ütemű euró menetrend mellett". Az újságírói felvetésre - ha Magyarország kitolja az euró bevezetését - lehet-e lazítani a költségvetésen a pénzügyminiszter-jelölt leszögezte:"ellenkezőleg!". "A 2008-as dátum meggondolására azért van szükség, hogy csak reális, teljesíthető célt tűzzünk magunk elé. Ez, pontosabban ez is kell a hitelességhez. Draskovics Tibor a gondolatsor tovább folytatva hozzátette: "Senki sem akar néhány évnyi szabad költekezési lehetőséget magának teremteni az euró bevezetési dátumának újragondolása kapcsán."

Az egészségügyi reformját nem úgy képzeli, hogy a mainál kevesebbet kellene költeni az egészségügyre. "A hatékonyság javítása annyit jelent, hogy jobb, igazságosabb, a jogos igényekhez igazodó ellátást nyújt az egészségügy" - mondta. A takarékoskodás kapcsán - bár konkrét intézkedésekről nem szándékosan nem akart beszélni - a kijelölt pénzügyminiszter lát lehetőséget az összes állami intézménynél a működési költségek csökkentésére, példaként említve a drágán bérelt belvárosi irodaházakat.