Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Draskovics: Rohadt keményen kell dolgoznunk

2004.07.09. 13:35
A pénzügyminiszter egy kisebb államot vázolt fel, melyben többet költenének kutatásfejlesztésre, több pénzt hagynának az állampolgárnál, a fiatalok könnyebben jutnának munkához, a minisztériumoknak pedig komolyan meg kellene gondolniuk, hogy mire költsék a bevételeket.
Draskovics Tibor ismételten a növekedés, az egyensúly és a kisebb állam megteremtése mellett tette le a voksát, amikor ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a jövő évi költségvetés körvonalait. Magyarország elé a görög focicsapatot állította példaként, melynek ugyan gyengébb volt a reklámja, ám "rohadt keményen dolgoztak", és megnyerték az Eb-t.

Más lesz

A pénzügyminiszter szerint a jövő évi büdzsé alapvetően más lesz, mint az eddigiek, hiszen ez már valóban alkalmazkodni fog az unió nyújtotta lehetőségekhez. Az idei költségvetés jó alapot teremtett a további fejlődéshez, ám fontos, hogy tartani lehessen a 2004-re kitűzött 4,6 százalékos államháztartási hiányt. Amennyiben eltérnek a célszámtól, a kormány beavatkozik, és bár Draskovics szerint erre nem kerül sor, mégis van rá esély, hiszen a költségvetés már júliusra összehozta az egész évre tervezett hiányt.

A következő évre a pénzügyminiszter négy százalékos gazdasági növekedést és két százalékos reálbérnövekedést prognosztizált, négy és fél százalékos infláció mellett. Draskovics Tibor csökkentené a kiadásokat is, a kisebb állam megteremtése érdekében öt százalékkal. Ugyanakkor nem egységesen vennének el minden területtől, hiszen kutatásfejlesztésre például többet kívánnak áldozni a következő évben.

Önként és dalolva

Mint azt már megírtuk, a kormány céljai közé tartozik, hogy a jövő évi adórendszerben az átlagos, vagy annál alacsonyabb jövedelműek adóterhei csökkenjenek, illetve több támogatást tudjanak igénybe venni. Ezzel párhuzamosan a pénzügyminiszter megszűntetné azt "morálisan nehezen vállalható" állapotot, hogy a magasabb jövedelműek több gyermekkedvezményt vehetnek igénybe, mint a rászorulók.

Draskovics Tibor egy olyan rendszert vázolt fel, amelyben a tehetős állampolgárok önként mondanak le az indokolatlan támogatásokról, s azokat a központi költségvetésben hagyják, a rászorulók pedig legrosszabb esetben is annyi juttatásban részesülnének, mint gazdagabb társaik. Az új rendszerben különféle támogatásokkal, kedvezményekkel előnyt biztosítanának a pályakezdőknek, a friss házasoknak.

Kompenzálnak

Kuncze Gábor: tárgyaljunk!
Az SZDSZ elnöke szerint nehéz eligazodni az MSZP adópolitikájában. Kuncze Gábor Lendvai Ildikónak, az MSZP frakcióvezetőjének írt nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy egyetért a miniszterelnök adócsökkentési céljaival, valamint a szocialista párt azon törekvésével, melynek célja a kisebb állam megteremtése lenne. Nem ért egyet ugyanakkor új adónemek és adókulcsok bevezetésével, melynek fontosságát szintén szocialista politikusok hangoztatták. Az SZDSZ elnöke szerint fontos lenne, hogy a két kormánypárt jobban megismerje egymás álláspontját, s tárgyalóasztalhoz üljenek még a jövő héten, hiszen Kuncze szerint az adókérdés túlnő a Pénzügyminisztérium hatáskörén. A pártelnök ugyanakkor hangsúlyozza elkötelezettségét a megvalósítható adócsökkentés mellett.
Draskovics Tibor szerint a középső adósáv esetleges mérséklésével a sávos rendszerből adódóan csökkennének a tehetősek adóterhei is, ami azonban jelenleg nem cél, így elképzelhető, hogy a felső adószintet esetleg megemelnék, vagy egyéb módon kompenzálnák a változtatásból adódó nem szándékos bevételkiesést. A pénzügyminiszter azonban elmondta, hogy jelenleg nem tervezik negyedik adósáv bevezetését, legalábbis ő háromban gondolkozik.

A vállalkozások segítése érdekében módosítanának a TB járulékon is, valamint csökkentenék az egészségügyi hozzájárulást is. Mint a pénzügyminiszter elmondta, a rendszer jelenlegi formájában leginkább az alacsony jövedelmet biztosító, vagy kisebb méretű vállalatokat sújtja leginkább, pedig ezekben a cégekben jelentős tartalékok vannak, melyeket ki kell aknázni. Mindezek mellett a fiatalok, a gyesről visszatérők, valamint az ötven év felettiek esetében masszív járulékkedvezményt kíván adni a pénzügyi tárca.

Nulla bázis

A közszféra is alapvető változások előtt áll, a pénzügyminiszter megszűntetné a pazarlást, a költségek csökkentésével a kiadások racionalizálására ösztönözne, valamint létrehozná a nulla bázisú rendszert. Mint azt megírtuk, a módszer lényege abban állna, hogy az évente közel ezermilliárd forintnyi nem meghatározott célra félretett összegből nem költene az állam rutinszerűen, csak azért, mert már megszokták.

Az új rendszerből adódóan a minisztériumoknak belső pályázati rendszerben kell gondolkozniuk, és csak azok a projectek valósulhatnának meg, melyek átmennek a szűrőn és összhangban állnak a fő célkitűzésekkel.