Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Sikeresen lobbiztak a tárcák

2004.02.20. 09:15
Közel ötmilliárd forinttal kevesebb pénzt kell megspórolniuk a minisztériumoknak, ennyit sikerült kilobbizniuk a Pénzügyminisztériumnál. A hiányzó pénzt az általános tartalékból pótolják.
Ma jár le a határidő, hogy a tárcák a PM-nek bejelentsék a rájuk eső kiadáscsökkentés részleteit. A Napi Gazdaság birtokába került dokumentumból kiderül, hogy az utolsó pillanatban öt minisztérium is szerencsésen lobbizott. Most a minisztériumokon a sor, hogy kidolgozzák - és a kormánnyal február 25-én elfogadtassák - azokat az intézkedéseket, amelyek révén a rájuk kimért kiadáscsökkentést megvalósítják. A kabinet szerdán első olvasatban elfogadta, hogy nettó 120, bruttó 150 milliárd forinttal csökkentsék a költségvetés kiadási oldalát.

A lecke alaposan fel van adva, mivel a kormány csak olyan lépéseket fogad el, amelyek a költségeket hosszú távon csökkentik, ésszerű belső takarékosság bevezetésével. A szokásos mechanikus csökkentési eljárások alkalmazása nem cél, s a közszféra általános lepusztulásához vezetne; a túlköltekezés valós alapjait megkerülő, kényelmes megoldások a pénzügyi feszültségek halmozódását eredményeznék - áll a NAPI Gazdaság birtokába került pénzügyminisztériumi (PM) indoklásból.

Általános tartalékból

A csökkentési előterjesztést nem a szokásos államigazgatási folyamaton egyeztették, hanem a tárcákat érintő elemeknél kétoldalú, többfázisú - köztük legfelső szintű - egyeztetéseket tartottak. Az utolsó pillanatban öt tárca is eredményesen lobbizott a rá vonatkozó csökkentés mérséklése érdekében. A NAPI Gazdaság értesülése szerint a múlt hét végén a gazdasági kabinet ülésén az oktatási tárcára eső megszorítás 1,4 milliárddal, az igazságügyié 149 millióval, a sporttárcáé 600, a Miniszterelnöki Hivatalé 899 millióval, míg az EU-integrációs fejezeté 1,7 milliárd forinttal lett kisebb.

A teljes összeget egy húzással ráterhelték az általános tartalékra, amit így az eredeti 3,1 helyett 7,5 milliárddal vágnak vissza. Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtök reggel a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, az a legfontosabb, hogy a kormány által elhatározott kiadáscsökkentés ne nyírbálás, hanem koncepciózus, hosszú távú lépéssorozat legyen, aminek nyomán tartósan csökkennek az állam kiadásai. A kormányfő szerint a megtakarítás mértékéről nem lehet vitatkozni, de arról igen, hogy min spórolnak. Medgyessy várakozásai szerint a következő hónapokban kissé nőhet az infláció, míg 2004-ben éves szinten 6,0-6,5 százalékos lesz a pénzromlás.

Felfelé ívelő pályán

Felfelé ívelő pálya kezdetén vagyunk, mivel 2004 a gyorsabb és immár egészségesebb szerkezetű növekedésről szól, miközben a külső és a belső egyensúly is javul - jelentette ki a Draskovics Tibor pénzügyminiszter a parlament gazdaságpolitikai vitanapján. Véleménye szerint idén átmenetileg emelkedik ugyan az infláció, de az egyszeri hatósági árintézkedések és adólépések kifutásával ismét csökken. Így a magyar gazdaság visszatér a dezinfláció pályájára, miközben a reálbérek a gazdaság teljesítményével összhangban emelkednek és kismértékben nő a foglakoztatás.

A megszorítások részleges részletezése kedvező hatást gyakorolt a piacra, a forint erősödésnek indult, amihez egyebek mellett a szerdai és a csütörtöki Draskovics-beszéd is hozzájárult. Trippon Mariann, a CIB elemzője szerint pozitív hangulat lengi be a piacokat, a jegybank minapi bejelentése, miszerint az MNB a költségvetés uniós transzferekből és külföldi kötvénykibocsátásból származó devizájának forintra konvertálása érdekében - a forint árfolyamának befolyásolása nélkül - összesen mintegy egymilliárd eurót szándékozik értékesíteni a magyarországi devizapiacon.