Géza
-12 °C
-4 °C

Draskovics radikálisan csökkentené az adminisztrációt

2004.02.09. 13:12
Többek között az állami kiadások csökkentése és egyszerűbb adórendszer bevezetése szerepel a kijelölt pénzügyminiszter programjában.
Az egyensúlyhiány azonnali kezelésére mintegy 180-185 milliárd forint megtakarítást tud elérni a kormányzat Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter szerint., aki az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságában hétfőn, kinevezése előtti meghallgatásán elmondta: 2003 végén 35 milliárd forintot zárolt a kormány, az idén pedig nettó 120 milliárd forint megtakarításra van szükség, ami az adóvonzattal együtt mintegy 150 milliárd forintot jelent.

Egyensúlyjavítás

A kijelölt pénzügyminiszter úgy vélte, hogy ezzel együtt szükséges a központi adminisztráció működési költségeinek mérséklése, a központi beruházások költségeinek visszafogása, illetve bizonyos beruházások átgondolása. Hozzátette, hogy egyúttal hosszú távú egyensúlyjavító reformokat is el kell indítani.

Draskovics Tibor szerint az államháztartási és a folyó fizetési mérleg hiánya mostanra olyan szintet ért el, amely az ország számára növekedési korlátot jelent. Elismerte, hogy a kormány a múlt évben olyan ambiciózus államháztartási hiánycsökkentést célzott meg, amelyet nem sikerült teljesíteni. A kijelölt pénzügyminiszter elmondta, hogy a 2003. évi államháztartási deficit pénzforgalmi szemléletben 5,6 százalék, az európai uniós módszertannal - vagyis az önkormányzatok egyenlegét és az ÁPV Rt. teljesítményét is hozzávéve - ennél nagyobb lesz a hiány.

Egyszerűbb adórendszer

Az államháztartás méretének és hiányának fokozatos csökkentése a Pénzügyminisztérium egyik legfontosabb hosszabb távú célja - mondta a kijelölt pénzügyminiszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges egy egyszerűbb adórendszer bevezetése. Ezzel kapcsolatban egy minisztériumon kívülálló külső munkacsoportot bízott meg a lehetőségek vizsgálatával.

A munkacsoportnak meg kell vizsgálnia, mekkora a kormányzat mozgástere az adóhivatal teljesítményének fokozására. "Ha rövid távon lehetséges az adók csökkentése és a teljesítmény növekedése, akkor a pénzügyi tárca a tavasz folyamán elő fog állni az ezzel kapcsolatos javaslattal" - jelentette ki Draskovics Tibor.

Egyablakos rendszer

Draskovics Tibor fontosnak nevezte Magyarország földrajzi és szellemi kapacitásainak hatékonyabb kihasználását. Hosszabb távon fontosnak nevezte a befektetési feltételek javítását, de ezt nem adókedvezményekkel, hanem más eszközökkel kívánja elérni. Példaként említette az adminisztráció radikális csökkentését, az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetését és a pályázati rendszer anomáliáinak megszüntetését. Fontosnak nevezte, hogy a pályázatok elbírálásakor tényleges döntési szerep jusson a régióknak is.

Draskovics Tibor közép és hosszú távon nagy lehetőséget lát az idegenforgalom, a közlekedési, szállítási, logisztikai szolgáltatások és az úgynevezett egyetemi tudásközpontok fejlesztésében. A kijelölt pénzügyminiszter szerint nem minden esetben biztosítható a hatékony szolgáltatási színvonal azáltal, hogy az akár néhány száz fős településeken is külön oktatási és egészségügyi intézmények működnek.

Nagyobb önállóság

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte, hogy hosszabb távon szükséges a kincstári vagyon ésszerűbb kihasználása. Véleménye szerint az ingatlanvagyont az önkormányzatoknak megkötöttség nélkül rendelkezésre kell bocsátani, az egyetlen kritérium az ilyen módon befolyt pénz ésszerű felhasználása kell, hogy legyen. Az inflációval kapcsolatban Draskovics Tibor elmondta, hogy 2004 végén a fogyasztói árak emelkedésének mértéke hasonló lesz a 2003. év végihez.

A kijelölt pénzügyminiszter sokkal többet beszélt a múltról, mint a jövőről - mondta Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a költségvetési bizottság elnöke Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter meghallgatása után. Varga Mihály szerint Draskovics Tibor nem árult el elég részletet a pénzügyi tárca konkrét jövőbeni intézkedéseiről, így a takarékossági csomag részleteiről és az otthonteremtési program elemeiről sem, sőt, arról sem beszélt, hogy milyen forrásból kívánja a kormány megvalósítani a Draskovics Tibor által meghirdetett fejlesztési programokat.

Szabó Lajos, a bizottság kormánypárti alelnöke újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az MSZP-frakció támogatja a kijelölt pénzügyminiszter tervezett intézkedéseit. Az alelnök szerint az államháztartás hiánya az elmúlt évben jelentősen, de nem a tervezett mértékben csökkent.