Konrád
8 °C
26 °C

A gazdasági minisztérium a legnagyobb vesztes

2004.02.13. 08:42
Egységes elvek alapján történik a 155 milliárd forintos elvonás megvalósítása. A legnagyobb vesztes, a gazdasági tárca csak felerészben ért egyet a javasolt zárolásokkal. A korábbi létszámleépítések kikényszerítése, a MÁV részleges privatizálása, jelentősebb társaság-összevonások - ezekkel kell megbirkózniuk a minisztereknek.
Létszámleépítéseket hoz a Draskovics-csomag - derül ki a Világgazdaság gyűjtéséből. A 155 milliárdos megszorítási csomag részét képezi a még László Csaba által elrendelt, ám nem százszázalékosan teljesített létszámleépítések végrehajtatása is - tudta meg a Világgazdaság. A kormány által február 25-én véglegesítendő megszorításban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 29 százalékát kell zárolni. Egységes intézkedés még a központi beruházási összegek tizedének elvonása is. Előbbi a gazdasági tárcától, utóbbi a Honvédelmi Minisztériumtól veszi el a legnagyobb összeget. A dologi és felhalmozási támogatások minden huszadik forintjának elvonása is a honvédelmi tárcától igényli a legnagyobb zárolást. A Draskovics-csomag érinti a saját bevételt szerző költségvetési szervek bevételének 7 százalékát is.

A GKM felezne

"Fél pénzt" adna a kormányzati megszorítás legnagyobb alanya, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - tudtuk meg a tárcánál. Az új pénzügyminiszter által javasolt 41,6 milliárd forint helyett 22,3 milliárd forint elvonását tartja reálisnak. A legnagyobb konfliktus a szakmai fejezeti kezelésű és központi beruházási előirányzatokon javasolt 37,6 milliárd forintnyi elvonás körül alakult ki, amit a tárca 18,6 milliárd forinttal szeretne csökkenteni.

Privatizáció és összevonás

A MÁV részleges privatizálása is a Draskovics-csomag javaslatainak része, amelyet a gazdasági tárca előzetes vizsgálata tanácsolt. Egyetlen szervezetbe összevonva folytathatja pályafutását a 19 megyei közútkezelő kht. és az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. Mivel hasonló jellegű tevékenységeket végeznek, összevonhatnak számos, a tárcához kötődő társaságot. Számítani kell arra, hogy a hatósági feladatot végző intézmények a jövőben növelik ellenőrzési tevékenységüket, és költségarányos szolgáltatási díjaikat is emelik.

A kormányzati kiadások csökkentésére részletes programot dolgozott ki a kabinet. Csökkentenék a gépkocsiparkot. Tavaly 15 főre jutott egy személygépkocsi a tárcáknál, az idén 100 főre már csak öt autó tartható meg. Ezzel arányosan csökkenteni kell a hajtó- és kenőanyag-fogyasztást is. A megszorítási program érinti a nem állami vezetői megbízások számának csökkentését és az állományba nem tartozók járandóságait is, százalékos mértékben.

A kormány megszüntetni javasolja a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-t, mivel szinte teljes mértékben költségvetési támogatásokból működik, így feladatait költségvetési szervként is el tudná látni. Felszámolnák a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt is, mivel feladatainak fenntartása nem indokolt, és az állami támogatáson kívül egyéb bevétele gyakorlatilag nincs.