Szilárda
-4 °C
2 °C

Újra vásárol a magyar

2008.09.24. 12:27
Az Ecostat Kutatóintézet 2008-ra 2,2, 2009-ben 3,2 százalékos GDP növekedést jósul, folyamatosan javuló infláció és költségvetési egyenleg mellett. A hazai fogyasztás lesz a gazdasági növekedés motorja.

Az Ecostat Kutatóintézet véleménye szerint a magyar gazdaság - a lanyhuló globális és európai konjunktúra ellenére - mérsékelt ütemben ugyan, de növekszik. 2008-ra 2,2, 2009-ben 3,2 százalékos GDP növekedést prognosztizálnak. A növekedésben a belföldi felhasználásnak várhatóan nagyobb szerepe lesz, mint a korábbi időszakban.

A kutatók szerint az év hátralévő időszakában a fogyasztói árak növekedési átlaga mérséklődik, a jelentősebb fogyasztási tényezők közül csak a gáz- és a távfűtés ára emelkedik jelentősen, amelynek költségkihatását azonban a kormány a rászorult rétegeknél kompenzálja. Az infláció lassul, idén 6,5, jövőre 4,4 százalékos pénzromlással számolhatunk. A Kopint-Tárkihoz hasonlóan az Ecostat is egy 25 bázispontos jegybanki alapkamat-csökkentést vár idén. Jövő év végére 7,5 százalékos szintre csökkenhet az irányadó kamat mértéke a jelenlegi 8,5 százalékról.

Az Ecostat szerint a költségvetési folyamatok a konvergencia programban vállaltak szerint alakulnak. A kormány által 2008-ra tervezett 3,8 százalékos hiány tartható, sőt ennél valamivel kedvezőbb, -3,7 százalékos is lehet az egyenleg. Jövőre a hiány a GDP 3,2 százalékára mérséklődhet, ami már megközelíti az euróbevezetéshez szükséges 3 százalékos szintet.

2008-ban a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke Magyarországon 3,5-4 milliárd euró lesz. Középtávon évi átlagban 4-5 milliárd eurós tőke beáramlás várható. Viszont közben a hazai működő tőke export dinamikusan növekszik. Középtávon évi 2-3 milliárd euró tőkekivitellel lehet számolni.

A feltételek javulásával a hazai beruházások az idei év második félévében várhatóan élénkülnek, és jövőre a külső forrásbevonásoknak köszönhetően már érezhetően dinamikusabbá válnak. Ezért a kutatók a beruházások idei szerény, 0,9 százalékos növekedése helyett 2008-ban 5,8 százalék körüli bővülést valószínűsítenek.

A lakossági fogyasztás idén növekedésnek indult, dinamikája azonban továbbra is alacsony lesz, a rendelkezésre álló jövedelem kismértékű bővülésének köszönhetően egy százalékos növekedés várható. 2009-ben a lakossági fogyasztás várhatóan 2,2 százalékkal emelkedik a dinamizálódó növekedéssel és jövedelemkiáramlásokkal összhangban. A közösségi fogyasztási kiadások volumenének csökkenése 2008-ban tovább folytatódik, éves szinten várhatóan 0,7 százalékos visszaesés következik be. 2009-ben azonban már 2 százalék körüli növekedéssel számolunk. Éves szinten a reálkeresetek 0,5 százalék körüli emelkedése várható 2008-ban.

A foglalkoztatásban idén nem várható javulás, sőt kisebb, egy százalékpont alatti romlás is elképzelhető. Ennek fő oka, hogy az év elején a közszférából kilépők jelentős része nyugdíjba vonult. A munkanélküliek számának kisebb mértékű, mintegy 0,4 százalékpontos emelkedése várható.

A lakossági megtakarítás állománya alig változott az elmúlt másfél évben. 2008 elején folytatódott a lakosság eladósodása, ez a folyamat lefékeződött az év közepére, a hitelállomány több mint egy százalékkal csökkent. Idén a megtakarítások stagnálása, esetleg szerény, egy százalék alatti emelkedése várható, miközben a hitelfelvételek összege 20 százalékkal bővül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!