Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Alig csökkennek a reálbérek?

2006.09.26. 10:39
A Gyurcsány-csomag hatásai az idei gazdasági növekedést alig befolyásolják, a GDP idén 3,9 százalékkal fog növekedni - prognosztizálja az Ecostat. A gazdaságelemző intézet szerint jövőre 6 százalékos béremelés társul a 6,3 százalékos inflációhoz, így a reálbérek mindössze 0,3 százalékkal csökkennek. A deficit mérséklődni fog, a munkanélküliség nem.

A gazdaság 2007-ben az ideinél mérsékeltebben, mindössze 2,3 százalékkal növekszik az Ecostat szerint. A gazdaságelemző intézet kedden közzétett, Monitor elnevezésű kiadványa szerint az "államháztartási és a folyó fizetési mérleg helyzete továbbra is kedvezőtlen", ám "az egyensúlyjavító intézkedések hatására idén várhatóan nem következik be további romlás".

2000 milliárd fölötti deficit

A deficit idén átlépi a bruttó hazai termék 10 százalékát, és pénzforgalmi szemléletben a 2000 milliárd forintot is meghaladhatja. A Gyurcsány-csomag hatására azonban jövőre 2,4 százalékos csökkenés várható, így az uniós statisztika szerint számolt deficit a GDP 7,4 százaléka lesz.

Az államháztartás egyenlegéhez hasonlóan a folyó fizetési mérleg egyenlege is kedvezőbb lehet jövőre, de ehhez "dinamikus exportnövekedés és kedvező idegenforgalmi egyenleg" szükséges az elemzők szerint. Az Ecostat erre az évre 6,6 milliárd eurós, a GDP 7,4 százalékára rúgó hiányt vár a fizetési mérlegben.

A külkereskedelemben megmarad az export dominanciája, de kisebb lesz az ideinél. Az áruforgalom egyenlege azonban kis mértékben így is javulhat.

A kamatszint 8 százalékig emelkedhet 

Az Ecostat arra számít, hogy a jegybank jövő év közepén kezdi a monetáris politika lazítását, addig emelkedő, majd 8 százaléknál stagnáló kamatszintet várnak. A magasan tartott szint fékezheti ugyan az inflációs nyomást, ám az idei 3,8 százalékos fogyasztóiár-növekedést jövőre 6,3 százalékos éves átlagos infláció követheti.

A reálbérek alakulására vonatkozó Ecostat-előrejelzés még a kormány által vártnál is kedvezőbb. A gazdaságelemzők ugyanis 6 százalékos nominális béremelésre, így mindössze 0,3 százalékos reálkereset-csökkenésre számítanak. A munkanélküliségi mutató az ideivel megegyező, 7,6 százalékos szinten marad.

A reálkeresetek minimális növekedésével párhuzamosan a lakossági fogyasztás csökkenhet jövőre, de már idén is csak 2,1 százalékkal fog nőni - vélekedik az Ecostat. Az állóeszköz-felhalmozás az elmúlt évek dinamikus növekedése után az első félévben csak 1,8 százalékkal nőtt, és a beruházások növekedési üteme is mérsékeltebb, 3,5 százalékos lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!