Emőke
-4 °C
9 °C

Bezár az egri dohánygyár

2004.06.18. 15:44
A Philip Morris hazai gyárában készül a Multifilter és a Helikon is. A társaság közleménye szerint a gyárbezárás hátterében a versenyképesség növelése áll, mert az egri gyár már nem felel meg az elvárásoknak és nem is bővíthető.
Bezárja az egri dohánygyárat a svájci székhelyű Philip Morris. A társaság közleménye szerint a gyárbezárás hátterében a versenyképesség növelése áll. A cég szerint új helyzet állt elő a kibővült, egységes európai piacon, így aztán már nem felel meg az elvárásoknak a "város szívében található" egri gyár, mert a korlátozott infrastrukturális lehetőségek akadályozzák a termelés bővítését és egy esetleges regionális gyártóközpont kialakítását. A gyárat az év végéig mindenképpen bezárják. Egerben készülnek a Marlboro a Multifilter az L&M és a Helikon cigaretták.

Nehézségek

Könye Árpád ügyvezető igazgató szerint mindent megtesznek azért, hogy mindenkit átsegítsenek a nehézségeken, hiszen a gyárbezárással együtt rengeteg munkahely is megszűnik. A legtöbbjüknek állást ajánlanak a cégnél, illetve felveszik a kapcsolatot térség munkaadóival és a Heves Megyei Munkaügyi Központtal, hogy minél kevesebben maradjanak állás nélkül a 348 dolgozóból.

A gyárbezárással párhuzamosan a vállalat létrehozza saját bolti kiszállítói rendszerét, így 2005 márciusától a boltosok már nem a dohány-nagykereskedőktől, hanem közvetlenül a gyártól vásárolhatják az addigra már importált cigarettákat. Sok dolgozót az új rendszerben kívánnak elhelyezni, akik azonban "nem férnek be" a keretbe, azoknak a cég méltányos juttatást ígér.

Megkerestük telefonon a cég illetékeseit, és arról érdeklődtünk, hogy a gyár bezárása után milyen sors vár az olyan hagyományosan magyar gyártású cigarettákra, mint a Helikon, vagy a Multifilter. Mint azt elmondták, ezen termékek hazai gyártása az év végére megszűnik ugyan, de a társaság valamely külföldi, európai üzemében a termékek előállítását változatlan recept szerint tovább folytatatódik.