SZDSZ: egyensúlyért egy kulcsot

2006.06.20. 11:53
Kemény feltételeket fogalmazott meg az SZDSZ cserében azért, hogy támogassák Gyurcsány Új Egyensúly programját. A liberálisok ragaszkodnak ahhoz, hogy 2009-től egykulcsos legyen az adórendszer, hogy a gazdaságpolitika a versenyképesség növelését szolgálja. Az SZDSZ egy konvergenciatanács létrehozásával segítené az euró bevezetését.

Csak akkor támogatják a liberálisok az Új Egyensúly programja néven elhíresült megszorítócsomagot, ha a kormány dönt az egykulcsos adórendszer legkésőbb 2009-től bevezetéséről - áll az SZDSZ kedden kiadott közleményében. Ez azért tűnik nagyon kemény követelésnek, mert az MSZP a választási kampányban határozottan elutasította ennek az elsősorban a magasabb jövedeleműeknek kedvező adórendszernek a bevezetését.

Tanácsot akar az SZDSZ is

Az SZDSZ közölte: a költségvetési megszorításokkal, adóemelésekkel is járó államháztartási kiigazítást kompromisszumnak tekinti, amely szükséges feltétele az SZDSZ választási programjában megfogalmazott célok elérésének. A liberálisok szerint ezeknek a céloknak az elérését segítené egy Konvergencia Tanács létrehozása.

Ennek a tanácsnak nemzetközi tekintélyű szakértőkből kellene állnia, a miniszterelnök tanácsadó szervezeteként működne, és "euró bevezetésének kényes időszakában segítené a monetáris és a fiskális politika közötti összhang megteremtését". Arra, hogy milyen lenne ennek a tanácsnak a viszonya a Fidesz által javasolt költségvetési tanácshoz, a közlemény nem tér ki.

Kerekasztal, tanácsadás, becsatornázás

A liberálisok közleménye szerint gazdasági és közlekedési miniszter tárgyalásokat kezdeményez a közvetlenül a választások után "Megállapodást a jövőnkért!" címmel felhívást megfogalmazó munkaadói szervezetekkel - hogy mennyi az a közvetlen, azt nem tudni, de tény: a választások óta már több mint egy hónap telt el. A tárgyalások eredményeként a liberálisok reményei szerint felállhatna a Nemzeti Gazdaságpolitikai Kerekasztal, amely feladata egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás kidolgozása lenne.

Az SZDSZ közleménye szerint a versenyképességi tanács a gazdasági miniszter tanácsadó testületévé alakul majd, és részben a munkaadókkal folytatott tárgyalások eredményeként "aktualizálja Magyarország versenyképességi programját", javaslatokat tesz az üzleti klíma javítására, köztük a 2009-től bevezetendő egykulcsos adóra.

Az SZDSZ által kiadott, érezhetően az üzleti szektornak szóló közlemény leszögezi: a gazdasági tárca "továbbra is kiemelt feladatának tekinti az üzleti szféra szempontrendszerének becsatornázását a döntéshozatalba". A liberálisok azt is ígérik, hogy a GKM "olyan deregulációs és adócsomagot készít elő, amely az államháztartási egyensúly számottevő javulása után fokozottan érvényre juttatja a versenyképesség szempontjait".  • Hírek
  • Támogatások