Alfréd
-2 °C
2 °C

Jövőre az eho sem csökken

2003.07.23. 07:59
Folytatódik a szigorítás: egy most nyilvánosságra került tervezet szerint újabb ígéretének nem tesz eleget a kormány 2004-től. Az egészségügyi hozzájárulás mértéke ugyanis januártól is marad 3450 forint. Most azt ígérik, hogy 2005-ben tényleg és drasztikusan csökkentik, majd 2006-ben eltörlik az ehót.
A jövő évi adó- és járulékpolitika újabb részletei váltak ismertté: a kormány eddigi ígéreteivel ellentétben nem csökken az egészségügyi hozzájárulás (eho) idén 3450 forintos összege. Legalábbis ez olvasható ki a 2004-es költségvetés tervezési köriratából, amelyet a napokban küldött szét a Pénzügyminisztérium.

2006-ig a tb-járulékok maradnak a 29 százalékon

Ez a PM-összeállítás egyben a három évre szóló, középtávú költségvetési kerettörvény-javaslat megalapozására szolgál. Az itt leírtak szerint ebben a ciklusban már nem változik a tb-járulékok 29 százalékos mértéke. Jövőre nyolc százalékra nő a magánnyugdíjpénztárakba fizetendő járulékrész, és bevezetik az egy százalékos ápolásbiztosítási járulékot.

Az eho csak 2005-ben csökkenne 1950 forintra, a következő évben pedig meg is szűnne. Korábban három év alatt egyenlő részletekben tervezték kivezetni ezt a járuléknemet.

Az állami kiadásokat 5-25 százalékkal csökkentik

A tervek szerint a kormányzati beruházásokat negyedével, az intézményi kiadásokat öt, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatokat pedig 22,5 százalékkal kell csökkenteni a jövő évi költségvetés tervezésekor az egyes fejezetekben. A körirat szerint a csökkentés nem terjedhet ki egyebek mellett a gyorsforgalmi úthálózat programjára, az Országgyűlés kizárólagos hatáskörében módosítható, valamint a GDP százalékában meghatározott előirányzatokra.

A jövő évi büdzsé fő prioritásai közé tartozik az országos közforgalmi úthálózat fejlesztése. Emellett kitüntetett figyelmet kap az uniós tagsággal járó kötelezettségek, az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának javítását elősegítő fejlesztések és a jóléti előirányzatok növelése.

A körirat szigorúbb létszámgazdálkodást ír elő a szerveknek, egyben hangsúlyt helyez a tervezett bevételekig terjedő kiadások megállapítására. A körirat alapján a közalkalmazottak körében jövőre öt százalékos bruttó illetménynövekedésre van kilátás, amiből négy százalékot fedeznek a központi támogatások. A további egy százalék fedezetének biztosításáról a fejezetek, intézmények saját hatáskörben dönthetnek.

A rendvédelmi szerveknél - kivéve a VPOP-t és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat - a bérfejlesztést teljes egészében a költségvetés finanszírozza. A tervek szerint a közszféra bérei 2005-ben négy, a 2006-os választási évben pedig öt és fél százalékkal emelkednek.

Felülvizsgálják a tiszteletdíjakat

A PM kiemelten fontosnak tartja a személyi juttatásokon belül a keresetbe tartozó elemek gondos tervezését, a megtakarítási lehetőségek feltárását. Ennek keretében szükséges a megbízási és tiszteletdíjak felülvizsgálata. A kormány monitoring rendszert vezet be az államháztartásban, a napokban megjelent kormányrendelet szerint 2005-től kell a támogatott szervek, személyek teljesítménymutatóit elkészíteni.

A tájékoztatóban pontosítják azokat a cégeket, amelyek költségvetési kapcsolataik miatt részesei az unióban elfogadott ESA-95 költségvetési elszámolási módszertannak. Ez alapján az ÁPV Rt., a felügyelete alá tartozó cégek - Casa Kft., Szövetkezeti Üzletrészhasznosító Kft. - valamint a Nemzeti Autópálya Rt. és az Államadósság Kezelő Központ Rt. gazdálkodásának adatai is szerepelnek majd a költségvetési tervekben.