Aliz
6 °C
14 °C

Vegyen pianínót az APEH-től online!

2008.03.14. 11:11
Az adóhivatal szerint sikeres a januárban indított elektronikus árverés. Kezdetben csak autókat vehettünk online, a kört most egyebek mellett műtárgyakkal, ipari gépekkel és egy pianínóval bővítik. Már csaknem ezer felhasználó vadászik az elektronikusan licitált adótartozásokra.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján új korszakot nyitott az adótartozás miatt végrehajtás alá vont ingóságok értékesítésében az elektronikus árverés. A sikeres árverések esetében a vételár átlagban a becsérték 70 százaléka, amely a korábbi átlagos 25 százalékkal szemben egyértelműen mutatja az elektronikus árverés sikerét – olvasható az adóhatóság pénteken kiadott közleményében.

Több bevétel

Az APEH az e-árverés sikeres debütálása után – a rendszer január elején indult be – úgy döntött, hogy az értékesített ingóságok körét bővíti. A virtuális liciten már ipari gépek, árukészlet, festmények, műtárgyak, bútorok és jelenleg egy pianínó is szerepel, azonban továbbra is a gépjárművek értékesítése a leggyakoribb.

Állandó, dinamikus növekedést mutat a regisztrálók száma is, közöte az APEH. A e-árverés rendszerében jelenleg 959 felhasználó, 68 társaság képviselője 346 településről regisztrált, sőt már határon túlról is érkezett regisztráció is. A február 28-ig befejezett 27 árverés közül 15 sikeres, 4 sikertelen volt, 2 esetben az ingóság árverésen kívül, de árverés hatályával került értékesítésre, 4 esetben pedig az önálló bírósági végrehajtó az ingóságot lefoglalta, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően a végrehajtási eljárást át kellett adni, 1 esetben egyéb ok miatt, 1 alkalommal pedig az adós rendezte tartozását.

Több végrehajtás

Növekedett az adóhatóság által indított végrehajtások száma is. Az idei első két hónapban a területi igazgatóságok 76 311 adóvégrehajtást indítottak 224 610 adózó ellen. Ez 64 százalékkal több mint tavaly ilyenkor volt. A végrehajtás alá vont 131,7 milliárd forint tartozás 35 százalékkal több az előző évinél. Az érintett tartozás összege 584,8 milliárd forint, amelyből 15,8 milliárd forint hátralékra fizetési könnyítés, bírósági felfüggesztés, illetve egyéb ok miatt az eljárás szünetel.

A végrehajtásból beszedett összesen 48,7 milliárd forintból – ami 20,6 százalékkal több, mint tavaly – az adósok 17,6 milliárd forintot fizettek meg. A saját végrehajtási, valamint a külső megkeresésekkel kiterjesztett behajtási ügyekben évkezdettől február végéig a területi igazgatóságok 92,8 ezer inkasszót bocsátottak ki a 298,7 milliárd forintos tartozásra. A lefoglalt vagyon értéke 18,4 milliárd forint, közölte az APEH.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?