Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pénzügyi gondok az Elektro Pontnál

2008.05.14. 07:50
Százmilliós nagyságrendű tartozásokkal küzd a több versenyhivatali bírsággal sújtott, és az háztartási gépek forgalmának visszaesésével is küzdő Elektro Pont. A cég már 2006-ban is jóval kisebb nyereséggel zárt, mint a megelőző évben.

Értesüléseink szerint pénzügyi nehézségekkel küzd az elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó Elektro Pont üzletlánc. Lapunknak több beszállító és bank is megerősítette az információt, ám mindenki szerint kényes a téma, ugyanis a cég tartozásai esetenként több száz millióra rúgnak. Azt is hozzátették, hogy tudomásuk szerint a hálózat bankokkal tárgyal a pénzügyi nehézség áthidalásáról.

A Napi Gazdaság megkereste az Elektro Pont hálózat tulajdonosának, az Elektro Computer Zrt.-nek a vezetőjét, aki korábban csak annyit mondott, hogy a hét elején több információval szolgálhat az ügyről. Takács Tibort lapzártánkig nem sikerült elérni. A piaci hírekből annyi derült ki, hogy a cég kisebbik tulajdonosa, a német Electronic Partner GmbH esetleg megmenti a céget, de ez egyelőre kétséges. Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben komoly tárgyalások zajlottak a beszállítók között is, a cél az, hogy normalizálják a társaság helyzetét.

Kemény volt aversenyhivatal

A piaci hírek szerint az Elektro Pontot komolyan érintette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal többször is megbüntette és mintegy 170 millió forintot vasalt be a cégen. Ezenfelül a szerződések alapján azokat a büntetéseket is ki kellett fizetnie - az egyetemes felelősségvállalás miatt -, amelyeket a partnereire rótt ki a versenyhivatal. Ezzel együtt a hírek szerint a teljes büntetési tétel elérte a 200 millió forintot. Az elemzők szerint a pénzügyi nehézségekhez az is hozzájárult, hogy a háztartási gépek és elektronikai iparcikkek piaca 2007-ben leült és a kisebb hálózatok szinte képtelenek voltak hozni az üzleti terveket. A társaság a 2005-ös közel 150 millió forintos adózott nyereség után 2006-ban már csak 38 milliós pluszban zárt, a tulajdonosok ekkor már csak 7,6 milliós osztalékot tudtak fizetni az egy évvel korábbi 30 millió után. Szakértők szerint a piac gyengesége és egy több száz milliós bírság a nagyobb kereskedelmi láncoknál is okozhat átmeneti vagy tartós likviditási problémát.