Árpád
-2 °C
4 °C

Új SZDSZ-javaslat adóügyben

2004.07.21. 15:10
A szabad demokraták szerint néhány tízezer ember választaná az egyszerű bevallást és ellenőrzést lehetővé tevő adóformát. Ennek bevezetéséért elfogadnák azt is, hogy az általuk korábban tervezettnél magasabb kulcs vonatkozzon az alternatív adóra.
Az SZDSZ hajlandó belemenni abba, hogy az általa korábban szorgalmazott egyszerűsített személyi jövedelemadó (esza) kulcsa ne 30, hanem akár 31, vagy 32 százalékos legyen. Ezért cserébe viszont azt kérik, hogy vezessék be azt az adóformát.

Horn Gábor az Indexnek nyilatkozva elmondta: az általuk bevezetésre javasolt alternatív adókulcs lényege, hogy az azt választók lemondanak minden kedvezményről, cserébe viszont roppant egyszerűen, átláthatóan tudják adóbevallásukat elkészíteni. Az SZDSZ-es politikus közölte, hogy egy ilyen adókulcs bevezetése jelzésértékű lenne, és szerinte ezzel növelni tudnák az adótudatosságot is.

Horn Gábor a kompromisszum érdekében tett javaslat indokaként elmondta: szerinte sok olyan adózó van, aki lemondana a rászorultság alapján neki most járó kedvezményekről az egyszerű adózás érdekében. "A kitöltés és az ellenőrzés is egy primitív dolog" - mondta Horn Gábor, megjegyezve: számításaik szerint néhány tízezer ember élne az eszával. Szavai szerint elképzelhető, hogy olyanok is ezt az adóformát választanák, akik ezzel egy picit rosszabbul járnának, mint a jelenlegi rendszerben.

Kifejtett, hogy azért hajlandóak a kompromisszumra, mert attól félnek, hogy "a jómódúak féltéséből" adódó hangulatkeltés elsöpri az amúgy jó és hasznos javaslatot. Horn Gábor elmondta, az új javaslatot elküldik az MSZP-nek és a Pénzügyminisztériumnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?