Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Csak elvekről tárgyalt a kormány

2004.07.07. 18:35
A 2005-ös költségvetési irányelvek áttekintése során sem konkrét adócsökkentési javaslatokkal, sem az MSZP által kedden megfogalmazott elvárásokkal nem foglalkozott a kormány. A kabinet a két koalíciós párttal folytatott tárgyalások után alakítja ki álláspontját - jelentette ki Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a kabinet ragaszkodik a költségvetési hiány és a közterhek egyidejű csökkentéséhez.
"Igen kedvezőnek" ítélte a jövő évi gazdasági feltételeket a kormány. A kabinet szerdai ülését követően Gál J. Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a kormány annak köszönhetően lát lehetőséget az adócsökkentésre, hogy az állami kiadásokat jövőre nem növelik olyan ütemben, mint amilyen mértékben a gazdaságban bővülnek a jövedelmek.

A hiánycsökkentéshez ragaszkodnak

Az adócsökkentés tervezett mértékéről a kormányszóvivő szerint még korai beszélni: mint mondta a kormány azt követően alakítja ki álláspontját, hogy mindkét koalíciós párttal tárgyalásokat folytatott a kérdésben. Ugyanakkor a kabinet saját céljai között is szerepel hogy "a módosabbak nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közterhekhez".

Az adócsökkentés mellett a kormány másik kiemelt célja a költségvetési hiány mérséklése. A kabinet az erre az évre tervezett 4,6 százalékos hiány után jövőre ragaszkodik a 4,1 százalékhoz, ez egyebek között az unió által is jóváhagyott - az eurózónához való csatlakozásra felkészítő - konvergencia programban is szerepel. A szerdai ülésen elfogadott prioritások, így egyebek között a foglalkoztatás növelése, az uniós pénzekhez szükséges önrész biztosítása valamint az egészségügyi reform támogatása ismeretében a tárcák ebben a hónapban készítik el saját javaslataikat. A költségvetés tervezetét a kormánynak szeptember 30-ig kell a parlament elé terjesztenie.

Napi 4,5 milliárd uniós támogatás

A kormány szeptember végéig meghatározza azokat a prioritásokat, melyek a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban tervezett nagyberuházások előkészítéséhez szükségesek - mondta el Baráth Etele. A Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár hangsúlyozta, 2007 után évente több támogatás érkezik a Brüsszelből, mint az addigi három évben. Az uniós összegek révén naponta 4-4,5 milliárd forint értékű fejlesztési beruházásra lesz lehetőség. A kormány a 2007-13 közötti időszakra zajló felkészülés keretében célul tűzte ki egy fejlesztéspolitikai koncepció kidolgozását, melyet jövő tavasszal kíván az Országgyűlés elé terjeszteni.

Több turista

Az év első négy hónapjában folytatódott a turizmus élénkülése, a tavalyinál 14 százalékkal több külföldi érkezett, a vendégéjszakák száma pedig az év első harmadában most először lépte át a kétmilliót - szerepelt abban a tájékoztatásban, melyet a kormány az idegenforgalom helyzetéről hallgatott meg. A kormány tegnap döntött a vállalkozások által igényelhető Széchenyi-kártyák hitelkeretének emeléséről: a míg eddig maximum 5, a jövőben akár tíz millió forintos hitel is igényelhető lesz, továbbra is három százalékos állami kamattámogatással.