Árpád
-2 °C
4 °C

Csak elvekről tárgyalt a kormány

2004.07.07. 18:35
A 2005-ös költségvetési irányelvek áttekintése során sem konkrét adócsökkentési javaslatokkal, sem az MSZP által kedden megfogalmazott elvárásokkal nem foglalkozott a kormány. A kabinet a két koalíciós párttal folytatott tárgyalások után alakítja ki álláspontját - jelentette ki Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő hangsúlyozta, a kabinet ragaszkodik a költségvetési hiány és a közterhek egyidejű csökkentéséhez.
"Igen kedvezőnek" ítélte a jövő évi gazdasági feltételeket a kormány. A kabinet szerdai ülését követően Gál J. Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a kormány annak köszönhetően lát lehetőséget az adócsökkentésre, hogy az állami kiadásokat jövőre nem növelik olyan ütemben, mint amilyen mértékben a gazdaságban bővülnek a jövedelmek.

A hiánycsökkentéshez ragaszkodnak

Az adócsökkentés tervezett mértékéről a kormányszóvivő szerint még korai beszélni: mint mondta a kormány azt követően alakítja ki álláspontját, hogy mindkét koalíciós párttal tárgyalásokat folytatott a kérdésben. Ugyanakkor a kabinet saját céljai között is szerepel hogy "a módosabbak nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közterhekhez".

Az adócsökkentés mellett a kormány másik kiemelt célja a költségvetési hiány mérséklése. A kabinet az erre az évre tervezett 4,6 százalékos hiány után jövőre ragaszkodik a 4,1 százalékhoz, ez egyebek között az unió által is jóváhagyott - az eurózónához való csatlakozásra felkészítő - konvergencia programban is szerepel. A szerdai ülésen elfogadott prioritások, így egyebek között a foglalkoztatás növelése, az uniós pénzekhez szükséges önrész biztosítása valamint az egészségügyi reform támogatása ismeretében a tárcák ebben a hónapban készítik el saját javaslataikat. A költségvetés tervezetét a kormánynak szeptember 30-ig kell a parlament elé terjesztenie.

Napi 4,5 milliárd uniós támogatás

A kormány szeptember végéig meghatározza azokat a prioritásokat, melyek a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban tervezett nagyberuházások előkészítéséhez szükségesek - mondta el Baráth Etele. A Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár hangsúlyozta, 2007 után évente több támogatás érkezik a Brüsszelből, mint az addigi három évben. Az uniós összegek révén naponta 4-4,5 milliárd forint értékű fejlesztési beruházásra lesz lehetőség. A kormány a 2007-13 közötti időszakra zajló felkészülés keretében célul tűzte ki egy fejlesztéspolitikai koncepció kidolgozását, melyet jövő tavasszal kíván az Országgyűlés elé terjeszteni.

Több turista

Az év első négy hónapjában folytatódott a turizmus élénkülése, a tavalyinál 14 százalékkal több külföldi érkezett, a vendégéjszakák száma pedig az év első harmadában most először lépte át a kétmilliót - szerepelt abban a tájékoztatásban, melyet a kormány az idegenforgalom helyzetéről hallgatott meg. A kormány tegnap döntött a vállalkozások által igényelhető Széchenyi-kártyák hitelkeretének emeléséről: a míg eddig maximum 5, a jövőben akár tíz millió forintos hitel is igényelhető lesz, továbbra is három százalékos állami kamattámogatással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?