Dezső
15 °C
28 °C

Nem kell etikai kódex a boltoknak

2006.04.10. 08:42
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium március végéig adott haladékot a kereskedelmi láncoknak, hogy aláírják az általa készített élelmiszer-etikai kódex dokumentációját. A kereskedők nem tolongtak, hogy ezt megtegyék. A miniszter szigorodó élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket ígért.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium március végéig adott haladékot a kereskedelmi láncoknak, hogy aláírják az általa készített élelmiszer-etikai kódex dokumentációját. Úgy tudni, a kereskedők nem tolongtak, hogy ezt megtegyék. A helyzetről a szaktárcánál nem adtak tájékoztatást.

A minisztérium a hírek szerint igyekezett a kereskedőket jobb belátásra bírni, hiszen a kódex kidolgozásának elején nagyon komoly szakmai munkával és erős kereskedői támogatással kezdte el a szöveg készítését. Később azonban a kereskedelem óvatosan hátrálni kezdett - mondván, a felülről vezérelt kódex erősen sérti a piac érdekeit -, Gráf József miniszter pedig egy kerekasztal-beszélgetésen burkoltan megfenyegette a cégeket, hogy nemleges válasz esetén komoly élelmiszer-biztonsági ellenőrzésekre számíthatnak. Ezt lapunknak több kereskedelmi vállalkozás is megerősítette.

A minisztérium elkészítette a kódex szövegezését, ám a kereskedelmi szakma végül egyértelműen kihátrált az együttműködésből azzal az indokkal, hogy a szaktárca beszállítói szemszögből készítette el a dokumentumot, amely nem összeegyeztethető a kódex etikai alapjaival.

A kereskedők szerint nem is etikai kódex

Krisán László, a Vállalkozók Országos Szövetsége kereskedelmi tagozatának elnöke szerint az FVM dokumentációja nem is tekinthető valódi etikai kódexnek, sokkal inkább egy együttműködési szerződésnek, amely betartatását maga a szaktárca vállalná el. Az etikai kódexnek viszont a szakma által generáltnak kell lennie, az abban szereplő önkorlátozásokat a cégeknek maguknak kell betartatniuk. Ugyanakkor Krisán szerint a FVM anyagában több olyan elem is van, amellyel képes a szakma azonosulni, és személy szerint nagyon sajnálja, hogy hasonló helyzet alakult ki az etikai kódex készítésekor, mint a kereskedelmi törvény szövegezésénél.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) néhány hete jelentette be, hogy saját etikai kódexet készít, megkerülve a Földművelésügyi Minisztériumot. Ez a dokumentum a kereskedők részéről valószínűleg nagyobb támogatásra talál, ám kérdéses, hogy a beszállítók képesek lesznek-e elfogadni az abban foglaltakat. Még az is megeshet, hogy a beszállítók az FVM anyagát írják alá, így a szakmában egyszerre több kódex is lesz, amelyhez a Gazdasági Versenyhivatalnak igazodnia kell. Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint az nem okozna problémát, ha a piacon egyszerre több etikai kódex is létezne egymás mellett. Krisán László szerint viszont nem szerencsés a helyzet, hiszen a szereplők nem tudják majd, hogy mihez igazodjanak.

Egy biztos, a kereskedelmi törvény nyárig kötelezővé teszi a piaci erőfölényben levő vállalatoknak az etikai kódex bevezetését és elfogadását, ám ha több ilyen dokumentáció van, a sokszereplős piac a vitás esetekben nem biztos, hogy képes lesz dönteni, mi alapján adjon jogorvoslatot.