Piroska
-2 °C
5 °C

Eurót akar a magyar

2006.05.23. 12:12
Az EU 10 új tagországa közül Magyarországon a legmagasabb az euróbevezetés elfogadási indexe: 51 százalékos, míg másutt 50 százalék alatt van. A legalacsonyabb Litvániában, itt 39 százalékos. A magyar lakosság azt hiszi, hogy 2010-ben már euróval fizethet.

Az euró minél korábbi bevezetése a magyar gazdaság érdeke, és már a nyáron eldőlhet, hogy a szükséges reformok révén 2010-re sikerül-e ezt megvalósítani - mondta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "Az euró bevezetése Magyarországon" címmel rendezett konferencián.

Máris jelen van az euró

Az eurót fizetőeszközként, illetve elszámolásként már most is használják Magyarországon a kereskedelem néhány területén és az ingatlanpiacon, pontosabban a bérleti díjaknál - jelezte Parragh László az Európai Bizottság Taiex irodájával közösen szervezett rendezvényen. Az MKIK-elnök szerint az euró minél korábbi bevezetése fontos, hiszen a maastrichti kritériumrendszer olcsóbb államot és csökkenő vállalkozási közterheket kényszerít ki. "A közgazdászszakma és a gazdasági érdekképviseletek által is megfogalmazott reformok gyors megindítása esetén van esély az euró bevezetésére 2010-ben. Ha a kívánatos reformok csúsznak vagy elmaradnak, akkor az esély elszáll" - fogalmazott Parragh.

Növekedés és/vagy egyensúly?

Az MKIK elnöke elmondta: a vállalkozások számára a két legfontosabb szempont a gazdasági növekedés és az egyensúly. Ugyanakkor a maastrichti kritériumok az egyensúlyt helyezik előtérbe, és nem veszik figyelembe a felzárkózó országok sajátosságait, azaz az infrastrukturális fejlesztésekkel járó egyensúlyrontó hatásokat. Meggondolandó, hogy a felzárkózó országok számára felfüggeszthetők-e ezek a szigorú kritériumok, amelyek a GDP 3 százalékában limitálják az államháztartás hiányát - vetette fel Parragh.

Belépni muszáj, de mi örülünk

Kötelező, de teljesíteni is kell
Az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia üdvözölte, hogy elhalasztják Litvánia csatlakozását az euróövezethez. A litván kormány hétfőn 2009-et jelölte meg az euróövezeti csatlakozás lehetséges legkorábbi idejének. Litvánia döntése magyon pozitív, az új dátum reális - mondta Almunia kedden. Az EU a múlt héten elutasította Litvánia jelentkezését, hogy már jövőre belépne az euróövezetbe. Múlt heti londoni feltörekvő piaci elemzések szerint a litván euróövezeti csatlakozást nem javasló döntéssel az Európai Bizottság és a valutauniós jegybank (EKB) "világosan megüzente" a közép-európai új EU-országoknak, hogy nem számíthatnak az euróövezeti feltételrendszer elnéző alkalmazására.

Az euróövezethez csatlakozás minden európai uniós tag számára kötelező, csak Dánia és Nagy-Britannia kapott felmentést - jelentette ki Chrstian Ghymers. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó főigazgatóságának tanácsosa hozzátette: 2007-től Szlovénia csatlakozik az euróövezethez, Észtország visszavonta kérelmét, Litvánia pedig nem felelt meg az inflációs követelménynek. Az euróval való elégedettség a 15 régi EU-tagnál 2002-ben 59 százalékos volt, a mutató tavaly 51 százalékra csökkent - mondta Ghymers, hozzáfűzve, hogy az újonnan belépő 10 tagország közül Magyarországon a legmagasabb az euró bevezetésének elfogadási indexe: 51 százalékos. Másutt 50 százalék alatt van, a legalacsonyabb Litvániában, ott 39 százalékos.

A magyar lakosság többsége egy felmérés szerint 2010-ben bevezethetőnek tartja az eurót - közölte a tanácsos.