Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A magyarnál hamarabb lehet bolgár euró

2006.05.22. 11:35
Bulgária közvetlenül jövőre várt EU-csatlakozása után belép az ERM-II. átváltási mechanizmusba, és az évtized vége előtt az euróövezet tagja lesz, mondta hétfőn Londonban a bolgár pénzügyminiszter-helyettes. Dimitar Ivanovszki nem tulajdonított jelentőséget az ország uniós csatlakozásáról szóló döntés múlt heti elhalasztásának.

Ivanovszki a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves közgyűlésén vesz részt. Az MTI-nek azt mondta: az ő értelmezése szerint a jövő januárban esedékes bolgár (és román) EU-csatlakozás jogilag nem szenvedett halasztást, hiszen az uniós bizottság nem mondta ki, hogy a két ország nem csatlakozik jövőre az EU-hoz. Ivanovszki szerint annyi történt, hogy a brüsszeli bizottság ősszel jelenti be a januári bolgár és román csatlakozást.

Az uniónak az eredeti tervek szerint május 16-án kellett volna állást foglalnia a két balkáni csatlakozó ország felkészültségéről, ezt azonban őszre halasztották. A bolgár pénzügyminiszter-helyettes nem volt hajlandó érdemben kommentálni azokat a brit sajtóban igen nagy terjedelemben tárgyalt értesüléseket, amelyek szerint a 2007-es bolgár csatlakozást az EU jogi jelentéstevői a rendkívüli mértékeket öltő korrupcióra és szervezett bűnözésre hivatkozva nem javasolták.

Független londoni elemző házak azonban bíznak a kijelölt időben történő bolgár EU-csatlakozásban. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő márciusban emelte befektetői szintre a szuverén bolgár adóskockázatra érvényes osztályzatait, indoklásában nem zárva ki, hogy Bulgária akár három éven belül az euróövezet tagja is lehet. A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként emelte befektetői alapfokra a bolgár adósságot; a Fitch Ratings és a Standard & Poor's ezt már korábban megtette.

A bolgár euróövezeti csatlakozás kilátásairól Ivanovszki hétfőn Londonban az MTI-nek azt mondta: Bulgáriának erre egyértelműen kidolgozott stratégiája van; ez azt célozza, hogy az ország az EU-csatlakozás után, 2007. márciusban belép az euróövezeti tagság előtt kötelező ERM-II. átváltási mechanizmusba, és 2009-ben, legkésőbb 2010 elején tervezi az euróövezeti csatlakozást. A bolgár pénzügyminiszter-helyettes határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ez hivatalos csatlakozási céldátum-e.