Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gyurcsány szerint sem szentírás a 2010-es euró

2005.09.27. 21:01
Gyurcsány szerint mérlegelni kell, hogy egy gyors de erőteljes hiánycsökkentés, vagy egy nyugodtabb átmenet jobb-e a gazdaságnak. Előbbi esetben bevezethető az euró 2010-ben, utóbbi esetben nem biztos, hogy tartható a céldátum. Orbán Viktor szerint 2013-2016 között van reális esély az euró bevezetésére. A legnagyobb európai hitelminősítő állítja: Magyarország hitelbesorolására nincs hatással egy esetleges csúszás.

A kormány az év végéig eldönti, hogy tartható-e az euró bevezetésének jelenlegi 2010-es céldátuma - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kedden a Klubrádióban. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy akkor is támogatja-e az autópálya finanszírozást, ha az veszélyeztetné az euró 2010-es bevezetését, kijelentette: mérlegelni kell, "mi a jobb az országnak, a gazdaságnak: egy erős, gyors hiánycsökkentés, de akkor itt az euró 2010-ben, vagy egy nyugodtabb átmenet?". Gyurcsány Ferenc szerint az elemzések eredményeként az "év végéig talán ezt meg is lehet mondani".

Az euró bevezetésére nagy szüksége van Magyarországnak, de arra 2013-2016 között van reális esély - mondta Orbán Viktor kedden Kiskőrösön. A vállalkozások versenyképessége miatt az euró bevezetésére minél korábban szükség volna, de az csúszni fog - jelentette ki a Fidesz MPSZ elnöke, a zsúfolásig telt kiskőrösi művelődési központban, a gazdaságról rendezett fórumon. Orbán Viktor egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az államháztartás jelenlegi tényleges hiánya 8 százalék fölött van.

A Fitch szerint 2011

Magyarország hitelbesorolását nem erősítette az euró esetleges korai bevezetése, ezért bármilyen halasztás 2010 utánra ezen a téren, szintén nem lehet hatással a minősítésre - jelentette ki a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szakértője. Ed Parker rámutatott arra, hogy a hitelminősítés szempontjából a legfontosabb a közfinanszírozás és a költségvetés teljesítésének az alakulása.

A Fitch szakértője azután nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök kedden kijelentette: a kormány az év végéig eldönti, hogy tartható-e az euró bevezetésének jelenlegi 2010-es céldátuma.

A Fitch napokban kiadott térségi konvergencia-jelentésében 2011-et nevezte a "reálisan várható" legkorábbi magyar csatlakozási időpontnak az euróhoz. A Standard and Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője által nemrég Londonban tartott térségi szuverén és banki besorolási szemináriumon - lehetséges dátum megnevezése nélkül - "nagyon optimistának" nevezték a 2010-es magyar csatlakozási céldátumot.