Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Májusban kétszer fizet az evázó

2003.05.12. 09:20
E hónap végéig kell megfizetniük az evázóknak az osztalékadót kiváltó adó első részét. Ez mintegy 15 ezer evás vállalkozást érint. Szintén május végéig kell a tavalyi évről szóló társaságiadó-kötelezettségnek eleget tenni. Az osztalékadóból származó adó 4-5 milliárd forintos állami bevételt jelent.
Az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) áttért adóalanyok hamarosan újabb fizetési kötelezettség elé néznek, a múlt évi nyereség adóelszámolása mellett ugyanis május végéig kell befizetniük az osztalékadót kiváltó adó esedékes részét is. A házipénztárakban a korábbi években felhalmozott vagyon után a törvény 20 százalékos adót állapít meg, melyet három egyenlő részletben kell három év alatt befizetni. Az első teljesítés határideje 2003 május 31., mivel idén ez a nap szombatra esik, ezért a rákövetkező hétfőn, június 2-án éjfélig lesz idő eleget tenni az adóbefizetésnek.

Az evások nyolcvan százalékát érinti

Az osztalékadót kiváltó adót nem minden evásnak kell fizetnie, csak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a nyilvántartásaikat nem a számviteli törvény szerint vezetik, hanem bevételi nyilvántartást vezetnek. A vállalkozási formák közül ezt a jogi személyiség nélküli betéti társaságok és a közkereseti társaságok választhatták, így a mostani befizetési kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, az egyéni vállalkozókra, kft.-kre és más formációkra nem. Ez a kör teszi ki az evára bejelentkezett társas vállalkozások több mint 80 százalékát. Az adóbevallást a 0271/EVA nyomtatványon kell megtenni. Ugyanez a nyomtatvány szolgál a társasági adó bevallására is, vagyis nem kell két nyomtatvánnyal bíbelődniük az adózóknak. Aki kiesik az evakörből, annak egy összegben kell a hátralévő adót megfizetnie.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a mintegy 60 ezer evázó vállalkozás közül 14 768 azok száma, amelyek érintettek az osztalékadót kiváltó adó befizetésében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a költségvetés nem jut nagy bevételhez, számításaink szerint néhány milliárd forintra rúghat a cégek átutalása. A tárca korábbi kalkulációi szerint összesen 60-70 milliárd forint vagyon halmozódott fel az evázók házipénztáraiban, ez 20 százalékos adó és háromévi részletfizetés mellett legfeljebb 4-5 milliárd forintot jelent idén. Azt minden jogi személy, jogi személyiség nélküli evázó társaságnak érdemes tudni, hogy a tavalyi évről szóló társasági adókötelezettséget a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint kell teljesíteni. Erre szintén a 0271/EVA bevallási nyomtatvány szolgál, a leadási határidő értelemszerűen május 31-e.