16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Rosszabb lesz evázni

2006.05.22. 07:49
Nem törlik el, de várhatóan jelentősen szigorítják az egyszerűsített vállalkozói adót januártól. Az adókulcsot 20 százalék közelébe emelnék, emellett az evások kikerülnének az áfakörből. Ma - helyi adó nélkül - 100-ból 102 forint marad az evásnál, az új rendszer szerint csak 80-85 maradna.

Úgy tudni, a kormány nem kívánja megszűntetni sem az egyszerűsített vállalkozási adót (eva), sem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), azok jövőre is részei lesznek az adórendszernek. Szakértők az elmúlt hetekben többször is azt tanácsolták a kabinetnek, hogy az egyszerűsítés jegyében az ilyen jellegű, az általános szabályoktól eltérő adózásra lehetőséget adó, ráadásul csak egy meghatározott körnek kedvezményes feltételeket biztosító módozatokat "irtsa ki".

Magasabb adókulcs, kieső áfa

Az viszont könnyen elképzelhető, hogy változnak a rájuk vonatkozó szabályok. Valószínűleg az eva szigorodik: a jelenleg 15 százalékos kulcsot felemelik majd, vélhetően a más adónemeknél is favorizált 20 százalék közelébe. Zara László adótanácsadó szerint az is megoldás lenne, ha kivennék az áfakörből az evásokat, akik így a nettó összeg alapján adóznának.

Ma nettó 100 (tehát bruttó 120) forint után 18 forint az eva, vagyis - helyi adó nélkül - 102 forint marad az evás vállalkozásnál. Ha megszűnik az evás cégek áfássága, akkor a 100 forint után kell 15 százaléknyi adót (vagyis 15 forintot) fizetni, tehát 85 forint marad. Ha ráadásul az adót 19-20 százalékra emelik, akkor a 100-ból már 19-20 forintot kell fizetni, vagyis nettóban csak 80-81 forint marad a mostani 102-vel szemben.

Az árbevételi határ (ami most évi 25 millió forint) módosítása az uniós csatlakozás után problémás lehet, mert az EU csak egy bizonyos szintig engedi érvényesülni a nemzeti kedvezményeket az adózásban. Az adószakértő az ekho alapvető hiányosságának azt tartja, hogy az csak egy szűk körnek szól. Szerinte alacsonyabb árbevételi határ mellett (ami szintén 25 millió forint), de általánosan lehetővé kellett volna tenni, hogy erre az adófajtára "konvertálják" a színlelt szerződésekben foglalt összegeket. Igaz, ennek valószínűsíthető népszerűsége a költségvetésnek okozott volna jelentős bevételkiesését.

A most rendelkezésre álló információk alapján korai lenne még értékelni, megéri-e evásnak maradni jövőre a változó feltételek mellett is. Ez nagyban függ a többi adónemet érintő változástól is. Az sejthető, hogy nem a könnyítés irányába mozdul el a rendszer (a szolidaritási adó bevezetése, vagy a munkavállalói járulék esetleges emelése is állítólag a tervek közt szerepel), így az eva versenyelőnye akár meg is maradhat a későbbiekben.

Nem várnak sok evást

A Pénzügyminisztérium változatlanul nem vár komolyabb számú "megtérőt" az evások közül, akik a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium lejárta miatt váltanának július elsejéig ekhóra. A tárca változatlanul 106 milliárd forint bevételt prognosztizál idén evából. Az első három hónapban alig több mint ezren fizettek be ekhót, a tőlük befolyt közteher pár száz millió forintra tehető.

Ezekben a hetekben számítani lehet bizonyos felfutásra, mivel kevesebb mint másfél hónap van hátra a moratórium végéig. Április végéig 46,4 milliárd forintot utaltak át az adóhivatalnak az evázók, az éves előirányzat 43,4 százalékát. Ebből áprilisban 20,4 milliárd forint folyt be, a prognosztizált összegnek megfelelően.  • Hírek
  • Hírek