Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki lehet jelentkezni az eva alól év közben

2006.07.21. 15:56
Akik magasnak tartják az eva 25 százalékra való emelkedését, szeptember 15-ig jelentkezhetnek ki az adózási forma alól. Ha kiléptek, négy évig biztosan nem evázhatnak.
Akik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) 25 százalékos adókulcsát túl magasnak találják, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint szeptember 15-ig jelentkezhetnek ki az eva alól, október 1-jei hatállyal. A határidő "elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye" - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Az eva-alanyiság feladását azonban nem árt alaposan megfontolni, ugyanis akik végérvényesen így határoznak, a következő négy évben már akkor sem választhatják ezt az adózási formát, ha később rájönnek, mégiscsak ez számukra a legelőnyösebb megoldás. A kijelentkezést szeptember 15-ig vissza is lehet vonni - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Az eva alanyiság 2006. szeptember 30-i hatállyal történő megszűnése esetén az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó baleseti járulékáról, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről szóló bevallás benyújtásának határideje 2006. október 30.

Negyedévre már 25 százalék

Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével a jelenlegi 15 százalékról 25 százalékra emelte. Azok, akiket nem riaszt el a magasabb adókulcs, két megoldás közül választhatnak. Az egyik megoldás, hogy külön gyűjtik az első háromnegyedév bevételét és megfizetik utána a 15 százalékot, az utána keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot.

A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek. Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Az adókulcs emelése mellett van még egy kedvezőtlen változás: az evát december 20-ig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni.