Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ki lehet jelentkezni az eva alól év közben

2006.07.21. 15:56
Akik magasnak tartják az eva 25 százalékra való emelkedését, szeptember 15-ig jelentkezhetnek ki az adózási forma alól. Ha kiléptek, négy évig biztosan nem evázhatnak.
Akik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) 25 százalékos adókulcsát túl magasnak találják, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint szeptember 15-ig jelentkezhetnek ki az eva alól, október 1-jei hatállyal. A határidő "elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye" - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Az eva-alanyiság feladását azonban nem árt alaposan megfontolni, ugyanis akik végérvényesen így határoznak, a következő négy évben már akkor sem választhatják ezt az adózási formát, ha később rájönnek, mégiscsak ez számukra a legelőnyösebb megoldás. A kijelentkezést szeptember 15-ig vissza is lehet vonni - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Az eva alanyiság 2006. szeptember 30-i hatállyal történő megszűnése esetén az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó baleseti járulékáról, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről szóló bevallás benyújtásának határideje 2006. október 30.

Negyedévre már 25 százalék

Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével a jelenlegi 15 százalékról 25 százalékra emelte. Azok, akiket nem riaszt el a magasabb adókulcs, két megoldás közül választhatnak. Az egyik megoldás, hogy külön gyűjtik az első háromnegyedév bevételét és megfizetik utána a 15 százalékot, az utána keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot.

A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek. Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Az adókulcs emelése mellett van még egy kedvezőtlen változás: az evát december 20-ig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!