Valér
2 °C
8 °C

Visszajár a kártérítés után fizetett adó

2005.03.09. 12:34
Visszamenőlegesen is vissza lehet kérni az evás cégeknek a kapott kártérítés után kifizetett adót. Az APEH-től kapott tájékoztatás szerint a társaságok önellenőrzést kérhetnek, és visszaigényelhetik a már befizetett pénzt.
Mégsem kell adózni az evás cégeknek a kapott kártérítés után, az eddig adóként befizetett összeget pedig visszamenőlegesen is visszakérhetik. Mint korábban hírt adtunk róla, január elsejéig ha az evás cég tulajdonában lévő autót összetörték, a biztosítótól javításra kapott pénz után adózni kellett. Mégpedig azért, mert az evás kártérítés, mint minden befolyt összeg a bevételt növeli, így azután adózni kell.

Bevétel, de mégsem

A személyi-jövedelemadó hatálya alá eső magánszemélynél a kártérítés adómentes bevételnek számít. Evásoknál azonban nincs ilyen kitétel, és a kiadásokat sem lehet leírni, így bármilyen befolyó pénz bevételnek számít.

Így van ez most is, azzal a kiegészítéssel, hogy a jogerős bírósági ítélet, kártalanítás alapján kapott kártérítés levonható az adóalapból, így kivételesen ezek után nem kell adózni. Feltétel, hogy a másik fél hibájából történt a kár, illetve annak a biztosítója fizette ki a kártérítést.

A jogszabály visszamenőlegesen érvényes, ez pedig azt jelenti, hogy 2004. január elseje utáni kártérítéseket, illetve az ezek után befizetett adót vissza lehet kérni az APEH-től - közölte az Index kérdésére az APEH munkatársa.

Visszakapják

Az érintett cégek kétféleképpen kérhetik vissza pénzüket. Ha február huszadikáig kellett adóbevallást készíteni a gazdasági társaságnak, az azt jelenti, hogy már befizette a kártérítés után az adót. Ebben az esetben a cégnek önellenőrzést kell kérnie. Ehhez az APEH-nél kell kérni formanyomtatványokat, melyek illetékmentesek, hiszen pénzt kér vissza cég - tudtuk meg az adóhatóságtól.

A másik esetben könnyebb a visszaigénylés, a számviteli törvény hatálya alá eső cégeknek május 31-ig kell az adóbevallásukat elkészíteniük, így nekik egyszerűen kevesebb adót kell befizetniük ebben az évben.

Az adóhatóságnál nem tudják megmondani, hány vállalkozót érinthet a törvény visszamenőleges hatálya. Arra sem kaptunk választ, hogy mennyi pénzt kell visszafizetni így a vállalkozóknak.