Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Külföldiek veszik a magyar számítógépeket

2004.04.15. 11:09
Közel másfélszeresére emelkedett a hazai műszergyártás, miközben a termékek hazai értékesítése csökkent. Az ipari termelés több, mint tíz százalékkal növekedett egy év alatt, az élelmiszeripar pedig stagnált.
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 februárjában 12,5 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első két hónapjában 9,8 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban egy százalékkal emelkedett.

Erősödő gépgyártás

Az ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első két hónapjában az ipari export 22,6 százalékkal, februárban 26,5 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint negyven százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása 42,9 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első két havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 40,4 százalékkal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kimagasló teljesítményéhez elsősorban az iroda-, számítógépgyártás ágazat átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. Jelentősen, 20,4 százalékkal bővült a feldolgozóipari termeléshez mintegy nyolc százalékkal hozzájáruló fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása is. A feldolgozóipari termelés közel húsz százalékát kitevő járműgyártás több mint 14 százalékkal nőtt.

Visszaestek

A feldolgozóiparban négy fontos területen volt visszaesés, ebből a termelés több, mint tíz százalékát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás gyakorlatilag stagnált, nagyobb mértékben, 14,5 százalékkal visszaesett a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések kiugróan, 41,2 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 3,5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 17,9 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában 3,6 százalékos létszámcsökkenés mellett 14,2 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első két hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 14 százalékos volumennövekedés a közép-dunántúli, valamint az északmagyarországi régióban volt megfigyelhető.