Mátyás
-6 °C
1 °C

Fapadossá válnak a fapadosok

2004.02.18. 10:41
Karcsúsításokra készül az egyszerűségéről és diszkont árairól híres Ryanair légitársaság. A vállalat gépei most valóban fapadossá válhatnak.
A dublini székhelyű Ryanair költségcsökkentési programba kezdett: az összes nem elengedhetetlenül szükséges "luxustól" megválik. A Boeingtől olyan repülőgépeket rendel, melyben az ülések nem hátrahajthatók, nem lesz a hátoldalukon zseb, és hiányozni fog a gép ablakairól a naproló.

A Ryanair azt reméli, hogy új flottájával több mint egymillió fontot spórol meg évente. A gépeknek nő a kihasználtsága, többször szállhatnak fel, mert csökken a karbantartási és takarítási idő - írja a CNN.

Csak kézipoggyász

A lefaragásokkal egyidőben a Ryanair arra is megpróbálja rávenni az utasokat, hogy csak kézipoggyászt vigyenek fel a gépre. Azoknak, aki erre hajlandóak, árengedményt kapnak a jegyárból. Erre azért van szükség, mert a csomagok átvizsgálása időigényes.

A Ryanair szóvivője szerint a repülőtereken a legnagyobb területet a csomagok elhelyezése veszi el. Ha az emberek hajlandóak a kezükben hordani poggyászukat, akkor sokkal kisebb repülőterekre lenne szükség, ez pedig húsz százalékos megtakarítást jelenthet.

Mint korábban megírtuk, a vezető európai olcsó jegyű légitársaság, az ír Ryanair szerdán visszaeső profitot jósolt magának a teljes pénzügyi évére az átlagos jegyár csökkenése miatt, habár a tiszta nyeresége az utolsó negyedévben 47,5 millió euró volt, 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál, miközben a jegyárai 11 százalékkal olcsóbbodtak.

A mostani negyedévre, a pénzügyi éve negyedik negyedére a Ryanair az egy évvel korábbinál 25-30 százalékkal kevesebb utasonkénti bevételt valószínűsített. Ennek ellenére megerősítették, hogy a társaság profitrése - több mint 20 százalék - változatlan marad az előző évhez képest, és így a Ryanair továbbra is a világ legjövedelmezőbb légitársasága, saját számítása szerint.