Mária
18 °C
28 °C

A fapadosok serkentik a turizmust

2004.07.05. 13:05
Az általános fellendülésen túl a fapados légitársaságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon az idén várhatóan nőni fog az idegenforgalomból származó bevétel - közölte a Magyar Szállodaszövetség elnöke.
Niklai Ákos, a szövetség elnöke a Reutersnak adott interjújában közölte, hogy a Magyarországon május óta üzemelő fapados légitársaságoknak köszönhetően csak Budapesten 50 ezer vendégéjszakával, azaz 3-4 százalékkal nőhet a hotelek forgalma.

Az idei nyárral kapcsolatban további jóslásokba bocsátkozni azért is nagyon nehéz, mivel megszűntek az előre foglalások, a nyugati turisták egyre szívesebben fizetnek be a last minute utakra. A Balaton idén is gyenge szezonra számíthat, de a konferencia- és gyógyfürdő-turizmus egyre népszerűbb. Ez a szállodák kihasználtságában is megmutatkozik. Míg 2003-ban éves szinten egy százalékkal csökkent a kihasználtság, addig a konferenciaszezon egyik legsűrűbb hónapjában, áprilisban 6 százalékos növekedést tapasztaltak.

Magyarország turizmusból származó bevétele 2003-ban 1,24 milliárd euró volt, ezt annak 2,9 millió külföldi turistának köszönhetjük, akik 9,8 millió vendégéjszakát töltöttek nálunk. Tavaly egyébként a SARS-veszély, az iraki háború és a gyengélkedő globális gazdaság miatt volt rossz éve az idegenforgalomnak.