Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fapadosok serkentik a turizmust

2004.07.05. 13:05
Az általános fellendülésen túl a fapados légitársaságok is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon az idén várhatóan nőni fog az idegenforgalomból származó bevétel - közölte a Magyar Szállodaszövetség elnöke.
Niklai Ákos, a szövetség elnöke a Reutersnak adott interjújában közölte, hogy a Magyarországon május óta üzemelő fapados légitársaságoknak köszönhetően csak Budapesten 50 ezer vendégéjszakával, azaz 3-4 százalékkal nőhet a hotelek forgalma.

Az idei nyárral kapcsolatban további jóslásokba bocsátkozni azért is nagyon nehéz, mivel megszűntek az előre foglalások, a nyugati turisták egyre szívesebben fizetnek be a last minute utakra. A Balaton idén is gyenge szezonra számíthat, de a konferencia- és gyógyfürdő-turizmus egyre népszerűbb. Ez a szállodák kihasználtságában is megmutatkozik. Míg 2003-ban éves szinten egy százalékkal csökkent a kihasználtság, addig a konferenciaszezon egyik legsűrűbb hónapjában, áprilisban 6 százalékos növekedést tapasztaltak.

Magyarország turizmusból származó bevétele 2003-ban 1,24 milliárd euró volt, ezt annak 2,9 millió külföldi turistának köszönhetjük, akik 9,8 millió vendégéjszakát töltöttek nálunk. Tavaly egyébként a SARS-veszély, az iraki háború és a gyengélkedő globális gazdaság miatt volt rossz éve az idegenforgalomnak.