Auguszta
-4 °C
2 °C

Fektess be, adózz kevesebbet!

2007.06.25. 11:33
A tavaly szeptembertől bevezetett kamatadó sok befektetőt arra kényszerít, hogy átgondolja befektetési stratégiáját. A hazai pénzintézetek számtalan alternatívát kínálnak, hogy minél kisebb részt kelljen a közös kalapba fizetni. Nem képeznek ez alól kivételt a biztosítók sem, akik rekordbevételt könyvelhettek el a kamatadó hatására és azért, hogy ez a fejlődés töretlen maradjon egyre speciálisabb termékek fejlesztésébe kezdtek. Nézzük tehát, hogyan adózunk kevesebbet, ha biztosításban forgatjuk a pénzünket. Adóhatékony befektetési formát választva 10 százalékos hozam mellett egy év alatt 500 ezer forintunkat 650 ezer forintra növelhetjük.

A hatályos jogszabályok szerint 3,9 millió forintos jövedelemhatárig az életbiztosításra, adott évben befizetett rendszeres díjak 20%-át és az előző évhez képesti díjnövekmény 10%-át, de legfeljebb évente 100 ezer forintot adókedvezményként vehetünk igénybe.

Ez azt jelenti, hogy egy évente 500 ezer forintos biztosítási díjú konstrukcióval kihasználhatjuk a maximális ide vonatkozó adókedvezményt. Tehát ha egy tízéves futamidejű unit-linked termékkel, amelybe évente ekkorra összeget fizetünk be, átlagos befektetési stratégiát választunk, és az adókedvezményeket újra befektetjük, 9 millió forintos megtakarításra tehetünk szert a futamidő végére. Természetesen kamatadómentesen.

Ugyanis a 10 évnél hosszabb tartamú életbiztosítások egyösszegű lejárati szolgáltatása, vagyis a kifizetés kamatadómentes. A biztosítási esemény alapján történő kifizetések (lejárat, biztosítási esemény bekövetkeztéből eredő kockázati kiegészítő szolgáltatások) összegei szintén mentesülnek a kamatadó alól. Ezáltal megspóroljuk a 20%-os kamatadót.

Számtan

Nézzünk egy egyszerű példát: 500 ezer forintot fektetünk be 10 éves megtakarítási konstrukcióban. 10%-os éves hozamot feltételezve hasonlítsuk össze a hagyományos befektetés és a unit-linked konstrukcióban elérhető tényleges pozíciókülönbséget az első év végén.

Hagyományos befektetés esetén az elért 10%-os hozam 50 ezer forint értéknövekedést eredményez, amiből azonban 10 ezer forintot (20%-ot) kamatadóként megfizetünk. A nettó pozíciónk tehát 540 ezer forint.

Biztosításon keresztüli befektetés esetén az elért hozam szintén 50 ezer forint. Kamatadót azonban nem kell fizetnünk, ráadásul 100 ezer forint személyi jövedelemadó visszaigénylésére is jogosultak vagyunk. A nettó pozíció tehát: 500+50+100=650 ezer forint.

Az örökösök pénztárcája

Amennyiben előre gondolkodunk, és nem szeretnénk leendő örököseink pénztárcáját illetékfizetéssel terhelni, arra is nyújtanak megoldást a befektetéssel kombinált életbiztosítások. Ugyanis ha kedvezményezettként leendő örökösünket jelöljük meg, a számára biztosítási eseményből (halál) történő kifizetés nemcsak adó, de illetékmentességet is élvez.

Cégek számára is kedvező szabályok érvényesülnek: egyrészt adómentes a biztosítási díj, másrészt cafeteria-rendszerben is nyújtható effajta biztosítási termék, amelynek segítségével kedvezőek az adó- és járulék elszámolási feltételek.

A független, ingyenes pénzügyi tanácsadással, hitel-, befektetés- és biztosításközvetítéssel foglalkozó Portfolio Money az Index.hu tulajdonosának érdekeltségei közé tartozik.