Botond, Mózes
EUR 385,10 Ft
USD 369,40 Ft
12 °C
29 °C

Ferihegy: hétfőn kezdődhet a sztrájk

2005.09.09. 13:50
Jelenleg is folynak a tárgyalások a Budapest Airport vezetése és a ferihegyi szakszervezetek között, az érdekképviseletek azonban már visszautasították az idei évre további tíz százalékos béremelést, jövőre 416 ezer forintos adómentes juttatást és három éves kollektív szerződést is magába foglaló javaslatot.
Nem lehet megmondani azt, milyen anyagi és egyéb következménye lenne egy esetlges munkabeszüntetésnek Ferihegyen -- tért ki az Index többszöri kérdése elő Hárskuti János, a Budapest Airport Rt. vezérigazgatója arra hivatkozva, hogy a munkabeszüntetés mértékétől és jellegétől is függnek a következmények. A vezérigazgató azt nem zárta ki, hogy bizonyos helyzetekben, járatok törlése vagy késése kapcsán is fennállhat a repülőtér felelőssége, arról, hogy milyen kártérítési összegekkel illetve milyen bevételkieséssel lehet nagyságrendileg számolni a munkabeszüntetés kapcsán semmit nem kívánt elárulni. Az Indexnek több szakértő arra hívta fel a figyelmet: az jelen pillanatban valóban felmérhetetlen, milyen mértékben bénítaná meg a reptér működését egy munkabeszüntetés, ez ugyanis távolról sem csak attól függ, hányan nem veszik fel a munkát, hanem attól is, milyen pozíciókból esnek ki emberek. Szélsőséges esetben akár néhány vagy néhány tucat ember kiesése is teljes leálláshoz vezethet.

A szakszervezetek szerint a BA provokálja a sztrájkot
Összegezve a tárgyalások elmúlt kilenc napját, a szakszervezetek azt tapasztalták, hogy nincs összhang a BA Rt. menedzsmentjében -- áll a sztrájkbizottság pénteki közleményében, a szakszervezetek szerint tétovázás szervezet1enség taktikázás és időhúzás jellemzi az egyeztetést. "A megegyezés érdekében a sztrájkbizottság javaslatára öt nappal meghosszabbodott az egyeztetés időszaka. Az érdekképviseletek öt munkával eltöltött, konstruktív napra számítottak, azonban Úgy tűnik hogy a menedzsment nem a megegyezésre igyekszik kihasználni ezt az értékes időt. A tegnapi érdemi tárgyalásokat például meghiúsította az, hogy a. munkáltató órákkal megvárakoztatta a tárgyalópartnereket - mindeközben azon fáradozott, hogy a munkavállalókat szórólapokkal agitálja az érdekképviseletek ellen . A mai napon is tárgyalás helyett sajtótájékoztatón herdálja el az értékes időt, mindez arra enged következtetni, hogy a munkáltató mindenáron ki akarja provokálni a sztrájkot. A szakszervezetek a provokáció ellenére a megegyezésben érdekeltek, azonban az egyezséghez legalább két fél szükséges."

A tárgyalások határideje elvileg vasárnap éjfélkor jár le, ezt azonban a BA szerint a felek által felkért közvetítő is szeretné meghosszabbítani, amennyiben addig az egyébként folyamatos tárgyalások alatt a szakszervezetek nem fogadják el a reptér legújabb, minden korábbinál jelentősebb bér- és juttatás emelést kilátásba helyező, valamint a kollektív szerződés három éves felmondhatatlanságát és a leányvállalatokba kiszervezett munkavállalókra való kiterjesztését is magába foglaló ajánlatát.


A sztrájkbizottság követelései

Ráígértek

"A munkabékéhez közös akarat kell, mi azonban nem érezzük ezt" -- mondta Hárskuti János, aki szerint jelenlegi ajánlatuk mind az állami, minden a versenyszférában példa nélkülinek tekinthető. A szakszervezeteknek letett javaslat szerint jövőre minden dolgozó 416 ezer forint értékű adómentes juttatásban részesülne. Az ajánlat szerint a jelenlegi 13 ezer forintról 30 ezerre emelnék az úgynevezett cafeteria juttatást és évente 57 ezer forintos üdülési támogatást is előirányzott a BA. A bérmegállapodás részeként ezen felül 10 százalékos, január elsejére visszamenő bérfejlesztést, vagy ennek alternatívájaként július 1-ére visszamenő tíz százalékos bérfejlesztést és január elsejére visszamenő plusz 10 ezer forintos havi adómentes cafeteria támogatást ajánl a BA. Ez a már 2005-re korábban hatályba lépett 6,62 százalékos béremeléssel együtt közel 17 százalékos béremelést jelent az idén -- hangsúlyozta Hárskuti.

Mit kérnek a szakszervezetek?


A sztrájkbizottság követelései

A hat ferihegyen működő szakszervezetből öt érdekképviselet által megalapított sztrájkbizottság követeléseit megfogalmazó levélben a munkavállalók azt mondják: a privatizáció tovább fokozza az át- és kiszervezések miatti bizonytalanságot, miközben az utóbbi évek bérfejlesztését tarthatatlanul alacsonynak minősítik. A levélben 40 százalékos bérnövekedést követelnek, valamint azt, hogy a munkáltató a biztosítsa a reptér működéséhez szükséges létszámot: a szakszervezetek szerint jelenleg olyan alacsony a foglalkoztatottak száma, hogy nincs lehetőség a munkaidőre és pihenőidőre vonazkozó szabályok betartására, a dollgozók kimerültsége már a repülés biztonságát fenyegeti.

A BA ajánlata szerint a szociális és létszámgazdálkodási problémák rendezésére közös munkacsoportot hoznának létre az érdekképviselettel, mely 30 napon belül elkészíteni javaslatait az idén, illetve jövőre megvalósítható intézkedésekről. Hárskuti János ugyanakkor kiemelte: a jelenleg a kollektív szerződés hatálya alá tartozók átlagfizetése 241 660 forint bruttó, az elmúlt három évben 39 százalékos bérfejlesztés volt. A vezérigazgató szerint az átszervezésekkel kapcsolatos félelmeket az új kollektív szerződés eloszlatja. Az Index kérdésére a vezérigazgató nem kívánta elárulni, hogy a korábbi, a szakszervezetek által az év folyamán elutasított ajánlatok összességében mennyivel kevesebb kiadást jelentettek volna a BA-nak, mint miondta a privatizációs folyamat ideje alatt csak annyi árulhat el, hogy a jelenlegi, a korábbinál több kiadást jelentő ajánlat még nem borítja fel az üzleti tervet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek