Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Tucatnyian vennék meg Ferihegyet

2005.06.28. 16:54
A keddi határidőig 11 érdeklődő nyújtott be szándéknyilatkozatot a Budapest Airport megvételére - tette közzé az ÁPV Rt. A privatizációs társaság két héten belül értékeli a nyilatkozatokat.
A Budapest Airport Rt. privatizációja keretében a két nyilvános pályázati fordulót megelőző prekvalifikációs szakaszban a mai határidőig 11 érdeklődő nyújtott be részvételi szándékot kifejező szándéknyilatkozatot - tette közzé az ÁPV Rt.

A repülőtér-üzemeltetők közül a British Airports Authority plc, a Fraport AG-Deutsche Bank konzorcium és a Coppenhagen Airports, míg az építőipari társaságok közül a német Hochtief már korábban kinyilvánította szándékát.

Az érdeklődők között lehet az osztrák Flughafen Wien, az ausztrál Macquaire Airports, valamint a francia Vinci és a spanyol Ferrovial.

Növekedés

A szándéknyilatkozatok vizsgálata és értékelése folyamatban van, az ÁPV Rt. július 12-ig értesíti a jelentkezőket és a közvéleményt a prekvalifikációs szakasz eredményéről.

A BA Rt. üzleti és fejlesztési szükségleteinek és a kormány privatizációs célkitűzéseinek megfelelően az ÁPV Rt. a privatizáció során többségi részesedést kíván értékesíteni szakmai befektető, vagy szakmai befektető jelentős részvételével létrejött befektetői konzorcium részére.

Az állam a társaság privatizációján keresztül el kívánja érni a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér versenyhelyzetének, szolgáltatási színvonalának, növekedési kilátásainak és hatékonyságának javítását. Tavaly a ferihegyi repülőtéren 28,6 százalékos növekedést mutatva 6,46 millió utas fordult meg, az idén pedig 17,5 százalékos növekedéssel 7,59 milliós utasforgalmat várnak.