Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Kedvezményekkel csábítanak a bankok

2005.01.29. 09:51
Bár csak február elsején lép életbe a Fészekrakó program, az Index által megkérdezett bankok már most jókora érdeklődésről számolnak be. A pénzintézetek szerint megélénkül a kereslet a kedvezményes hitelek iránt, és a legkülönfélébb kedvezményekkel készülnek magukhoz csábítani az ügyfeleket.
A lakáshitelpiac élénkülésére számítanak az Index által megkérdezett bankok február elseje, a Fészekrakó program bevezetése után. Keddtől ugyanis kedvezményesen vehetnek fel hitelt a harminc évnél fiatalabb párok és a közalkalmazottak. Mint korábban hírt adtunk róla, a harminc évnél fiatalabb párok már tíz százalék önrésszel vehetnek lakást - állami garanciával.

A program

Mennyiért vehetünk lakást?
Hely új lakás használt lakás
Budapesten, megyei jogú városokban 15 millióig 12 millióig
Vidéken 12 millióig 8 millióig
A program részeként ezentúl a közalkalmazottak is igénybe vehetik az eddig csak köztisztviselőknek járó kedvezményeket, vagyis valamennyi közalkalmazott - ha legalább hároméves közalkalmazotti jogviszonya van - a hitelfedezeti érték száz százalékáig vehet fel kedvezményes hitelt. A bankoknál mindkét esetben az állam vállal garanciát.

A fiatalok a hitelt Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakásra tizenötmillió forintig, használt lakásra tizenkétmillió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál tizenkétmillió forint, használt lakásoknál nyolcmillió forint a felső határ. További kedvezmény, hogy a gyerekek után járó szocpolt megemelték, a félszocpolt pedig ezentúl használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni.

Nagyobb kereslet

A megkérdezett bankok a kereslet élénkülésére számítanak. Az OTP Bank arra alapozza várakozásait, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint százötvenezer olyan házaspár és élettársi kapcsolat van, amelyben mindkét fél fitalabb harmincévesnél. A közalkalmazottak száma pedig hatszázezer körül van. Az OTP valószínűnek tartja, hogy mindkét csoportból nagy arányban élnek az új lehetőségekkel. A CIB Bank számításai szerint 8-10 ezer új hiteligénylés várható a program bevezetésével.

"Ha csak azt nézzük, hogy februártól a megfelelő jogosultsággal rendelkezők használt lakás vásárlásához is igényelhetik az úgynevezett félszocpolt, és a szocpol összege is emelkedik, akkor biztosan lesznek olyan ügyfelek, akik kifejezetten ezért vártak eddig a lakáscéljuk megvalósításával" - nyilatkozta az Indexnek az InterEurópa Bank lakossági üzletágvezetője. Pablo Fritz szerint tehát februárban mindenképpen meg fog jelenni egyfajta visszatartott kereslet.

Kinek jó?

Az FHB is a félszocpol használt lakásokra való kiterjesztése miatt vár élénkülést, nyilatkozta a pénzintézet kommunikációs igazgatója. Zádori János szerint a közalkalmazottak részéről lesz nagyobb az érdeklődés, elsősorban azért mert náluk kevesebb a korlátozó feltétel. A Raiffeisen Bank termékfejlesztési csoportvezetője, Bőczén Patrik szerint viszont a feltételek annyira leszűkítik az igénylők körét, hogy nem is lesz több a hitelfelvevő.

Az InterEurópa Banknál úgy látják, hogy az állami kezességvállalási program leginkább azoknak a fiataloknak segíthet a lakásterveik megvalósításában, akik ugyan megfelelő önerővel nem rendelkeznek, de a havi törlesztőrészletek fizetéséhez van megfelelő havi keresetük. Mivel egy tízmillió forintos, húsz év futamidejű kölcsön havi törlesztőrészlete jelenleg 75-80 ezer forint, és a bankok általában az ügyfél havi nettó keresetének 30-35 százalékánál nagyobb részletet biztonsági okokból nem engedélyeznek, ehhez a kölcsönhöz 250-300 ezer forintos havi nettó keresetre van szükség. Pablo Fritz szerint leginkább ez határozza meg az igénybevevők tényleges számát. A CIB Bank is hasonló véleményen van. Zimay Judit kommunikációs igazgató szerint jelentősen korlátozhatja a hitelfelvételt a magas törlesztőrészlet, és az ehhez szükséges magas kereset.

Nagy érdeklődés

A lakásépítési kedvezmény (szocpol)
Gyerekek száma Eddig Február elsejétől
Egy gyerek 800 ezer 900 ezer
Két gyerek 2 millió 2,4 millió
Három gyerek 3,2 millió 3,8 millió
Négy gyerek 4 millió 4,6 millió
További gyerekek 200 ezer 200 ezer
Bár a kormányrendelet csak február elsején lép életbe, az érintettek már érdeklődnek a bankoknál az új lehetőségekről. Lapunknak több pénzintézet ügyfélszolgálatánál jelezték, hogy nagy az érdeklődés az állami garanciás hitelek iránt. Ezt a bankok is megerősítették. Az FHB-nél fiatalok és közalkalmazottak is sokan érdeklődtek. Az InterEurópa Bankot és a Raiffeisen Bankot már jóval a rendelet kihirdetése előtt, az év elejétől sokan keresik fel kérdéseikkel.

Csábító kedvezménnyek

Szinte valamennyi nagyobb pénzintézet kínál államilag támogatott lakáshiteleket, így igen nagy a verseny. Az ügyfeleket a legtöbb bank különböző kedvezményekkel igyekszik elcsábítani. A K&H Bank már öt nappal a rendelet hatályba lépése előtt megkezdte az állami garanciás hiteligénylések befogadását.

Az FHB az érintetteknek elengedi a szerződéskötési díjat, ami a kölcsön összegének 0,5 százaléka, ezen kívül a többi ügyfelükhöz hasonlóan bírálati díjat és folyósítási jutalékot sem kell fizetniük. A banknál arra is lehetőség van, hogy csökkentett induló részletekkel törlesszék a kölcsönt. Ilyenkor a futamidő első, második, harmadik vagy ötödik évének végéig a tőketartozásából havonta csak egy jelképes összeget (száz forintot) törleszt - a kamatok és a kezelési költség megfizetése mellett. Aki így veszi fel a kölcsönt, egy, két, három vagy öt évig tíz-húszezer forinttal kevesebbet törleszt havonta.

Az OTP Banknál a Fészekrakó program alapján nyújtott hiteleknél a hitelkeret beállítási jutalék 0,5 százalékkal kisebb (mindössze egy százalék) lesz, mint más hiteleknél, és május 31-ig a bank elengedi az értékbecslési díjat.