Ágnes
-1 °C
2 °C

Önrész nélküli lakáshitel közalkalmazottaknak

2005.01.07. 09:29
Valamennyi közszférában dolgozó közalkalmazottra kiterjed a jövőben az eddig köztisztviselők által igénybe vett lakáshitel-kedvezmény - derül ki a Fészekrakó program előterjesztéséből.
A kormány január 12-én hozza meg a fiatalok lakáshoz jutását segítő programról szóló határozatát. Február elsejétől állami garancia mellett akár tíz százaléknyi önrésszel is lakást vásárolhatnak a fiatalok, első lakásvásárlásnál igénybe vehető a félszocpol, adókedvezményt kapnak a bérbeadók, lakhatási támogatást adnak a rászorulóknak, és folytatódik a panelfelújítási program. Mint korábban hírt adtunk róla, a hitelt Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakás esetén 15 millió forintig, használt lakás esetén 12 millió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál 12 millió forint, használt lakásoknál pedig 8 millió forint a felső határ.

Hányszor költözük?
Nyugat-Európában az emberek átlagosan hatszor költöznek új lakásba életük során - mondta Leitner József egy nemrég elkészült kutatásra hivatkozva. Magyarországon átlagosan ennél jóval kevesebbszer, kétszer-háromszor váltanak lakást az emberek.

A koncepciónak fontos új eleme is van, mely jelentősen befolyásolhatja a lakásvásárlási kedvet, ez pedig a lakáshiteleknél a köztisztviselői kedvezmények kiterjesztése - nyilatkozta az Indexnek az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökhelyettese. Leitner József elmondása szerint február elsejétől valamennyi közalkalmazott a hitelfedezeti érték 100 százalékáig vehet fel kedvezményes hitelt. A közalkalmazottak így szinte önrész nélkül is felvehetnek hitelt, a bankok felé pedig az állam vállal garanciát. Ha az ügyfelek nem tudják fizetni a havi részletet, akkor az állam átvállalja azt a banktól, a hitel köztartozássá válik, és az erre vonatkozó szabályok szerint hajtható be.

Leitner József szerint a közalkalmazottakra is kiterjesztett kedvezmények 800 ezer embert érinthetnek. Az egyetlen feltétel, hogy legalább három éves közalkalmazotti munkaviszonya legyen a közalkalmazottnak. A teljes Fészekrakó program 30 milliárd forintba kerül.

Az előkészítés során a Pénzügyminisztérium egyeztetett a Bankszövetséggel és a bankokkal. Leitner József elmondta, nem maradt tisztázatlan kérdés a hitelekkel kapcsolatba. A programban nincs kiemelt bank, a lakáshitelezéssel foglalkozó pénzintézetek mindegyike részt vett a tárgyalásokon.