Auguszta
-4 °C
2 °C

Ígéretlicit - újabb százmilliárd a Fidesztől

2006.03.20. 11:30
A Fidesz a hétvégi kongresszusán hozta nyilvánosságra választási programját. Az ellenzéki párt negyvenoldalas dokumentumában főként a kampányban eddig már elhangzott vállalásokat foglalták össze. Az új elemek közül néhány saját ötlet, néhányat politikai versenytársaiktól nyúltak.
"Méltánytalan, hogy a családi vagyonnak a családon belüli öröklését megadóztatja az állam. Egyenesági öröklésnél eltöröljük az örökösödési illetéket" - miután az MDF évek óta kampányol a haláladó eltörléséért, a választási programjába hirtelen a nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz is bevette ezt az ígéretet. A választási program emellett tucatnyi új - részben szintén másoktól már ismerős - ötletet fogalmazott meg az ellenzéki párt.

Kongresszusi központ: mindenki ígéri

A programnak a turizmus felélénkítéséről szóló részében például a Fidesz egy ötezer fős budapesti kongresszusi központ építését vállalja. Ez annyira nem új ötlet, hogy a turizmusért is felelős Kolber István fejlesztési miniszter már tavaly márciusban beszélt erről. Még a központ tervezett befogadóképességét is ötezerben jelölte meg a miniszter, akárcsak most az ellenzéki párt. Igaz, építeni azóta sem kezdték el.

A többi parlamenti párthoz csatlakozott a Fidesz azzal is, hogy kimondta: célnak tartja az euró 2010-es bevezetését. A párt pénzügypolitikusai korábban csak azt hangoztatták, hogy fontos az államháztartási hitelesség helyreállítása.

Új hivatalok, újjáéledő kisposták

A Fidesz - a többi párthoz hasonlóan - ígéretet tett arra, hogy csökkenti a kormányzás költségeit, megteremti a hatékony, átlátható államszervezetet. Ezzel szemben ugyanakkor tervezik egy új építésügyi hatóság, valamint - részben a meglévő intézményrendszer átalakításával - egy új Élelmiszer-biztonsági és Eredetvédelmi Hivatal létrehozását. A két hivatal felállítása és működtetése becsléseink szerint nagyjából egymilliárd forintba kerülne. Az ugyanakkor nem derül ki, hogy a jelenlegi lakás- és építésügyi hivatalnak milyen sorsot szánna a Fidesz.

Az ellenzéki párt költségesebb - és újonnan megjelenő - vállalásai között említhető a gazdahitelezési program gazdabankhálózattal és hitel-átütemezéssel, amelynek a költsége számításaink szerint elérheti a húszmilliárd forintot is. A lakásprogram - amelynek egyes elemeit szintén közölték korábban - kiegészítve a lakáscélú áfa csökkentésével, becsléseink szerint szintén több mint húszmilliárddal növelné a büdzsé terheit.

Családinak mondott adózás: mégsem

A Nemzeti Családtámogatási Program - amelynek egyes elemeiről, például a családi adókedvezmény visszaállításáról már korábban szó volt - új elképzelései, így többek között az időseknek és nagycsaládosoknak szánt élelmiszerutalvány vagy a 3 évesnél fiatalabb gyerekkel utazáshoz valamelyik szülőnek járó ingyenes tömegközlekedés, számításaink szerint 14 milliárd forint körüli összeggel terhelnék meg a költségvetést.

Ugyanakkor úgy tűnik, a párt letett arról, hogy bevezesse a családinak nevezett adózást. Bár januárban még azt ígérte a párt, hogy megteremtik a választás lehetőségét az szja és a családi adó között, a programban végül erről nem esik szó.

A párt növelné a rendőrség létszámát, megszüntetné a rendőrség eladósodottságát és vasút rendőrség megteremtését is ígéri. Erről azonban csak annyi részletet közöltek, hogy 2400-zal van kevesebb rendőr, mint kellene, így számolni nem, legfeljebb becsülni lehetett ennek 17 milliárd körüli költségét.

Van néhány olyan vállalás is, amelynek még csak megsaccolni sem tudjuk a költségvetési hatásait. Ilyen a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Program megindítása vagy a Modern Magyar Művészeti Múzeum létrehozása. Költségvetési szempontból nem igazán kézzelfogható az sem, hogy 2007. januárjától a vállalkozók, vállalkozások adminisztrációs terheit felére csökkentik. Az új, a hazai vállalkozókat előnyben részesítő közbeszerzési törvény megalkotásának nincs várható költségvetési hatása.

Hatezermilliárd fölött az Ígéretszámláló

Az Index Ígéretszámlálója szerint a négy parlamenti párt összes vállalása a Fidesz-program nyilvánosságra hozatalával átlépte a 6000 milliárdos forintos küszöböt (ez már tízmilliárdokkal több, mint a központi költségvetés erre az évre tervezett összes bevétele).

A hétvégén a Fidesz természetesen tovább növelte az előnyét, a 6019 milliárd forintból 3868 milliárdot, vagyis az összes ígéretnek csaknem kétharmadát a nagyobbik ellenzéki párt költené el, ha megnyerné a választást. A Fidesz már csaknem 2500 milliárddal többet ígért, mint az MSZP. Az Ígéretszámlálóban negyven nevesített fideszes ígéret szerepel, szemben a szocialisták mindössze 12 konkrét vállalásával.