Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Februártól indulnak a munkaügyi razziák

2006.01.25. 11:06
Februárban lépnek életbe az új bírságtételek, a 285 felügyelő akkortól már húszmillióra is büntetheti a cégeket.

A fekete- és a színlelt szerződéssel való foglalkoztatást, a külföldiek engedély nélküli alkalmazását, a jogellenes munkaerő-kölcsönzést, a munkaidő-nyilvántartás hiányát, illetve az életkörülményekkel kapcsolatos jogsértéseket szankcionálják majd a legszigorúbban az idén a munkaügyi felügyelők - derült ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökének tegnapi beszámolójából.

Csak végső esetben

A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény tavaly év végi módosítása után, most februárban lépnek életbe az új bírságtételek, vagyis egy hét múlva a 285 felügyelő már az emelt tarifák alapján szankcionálhat, akár húszmillió forintra.

Nem akarjuk a legmagasabb bírsággal riogatni a foglalkoztatókat, hisz ez az összeg csak a súlyos szabálytalanságok többszöri elkövetésekor lesz kiróható - hangsúlyozta Papp István. Az OMMF elnöke elmondta, az idén a mezőgazdasági, az építőipari, a kereskedelmi és a vendéglátó-ipari vállalkozások mellett a személy- és vagyonvédelem, valamint a szolgáltatások területén működő cégek is szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak.

Ezenkívül górcső alá veszik az ágazatokban speciálisan gyakori szabálytalanságokat is, így például jobban figyelnek majd a pénzintézeteknél a munkaidőre vonatkozó szabályok betartására, illetve az élelmiszeriparban a munkaerő-kölcsönzés tisztaságára.

Az OMMF ez évben más hatóságokkal is szorosabb együttműködésre készül, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral már aláírták a megállapodást, az ÁNTSZ-szel most egyeztetnek, az adóhatósággal való kooperáció pedig várhatóan kormányzati segítséggel valósul majd meg.

Tavaly 21 ezret

A szervezet tavaly közel 21 ezer hazai vállalkozást ellenőrzött, a cégek nyolcvan százaléka, vagyis közülük több mint 18 ezer foglalkoztató követett el munkaügyi szabálytalanságot. A növekvő szigorra jellemző, hogy míg tavaly az első fél évben 5500 feketefoglalkoztatót buktatott le az OMMF, addig 2005 második felében megnégyszerezte a bírságoltak számát, vagyis 22 400 céget szankcionáltak.

A renitensekre majdnem hárommilliárdos büntetést róttak ki a felügyelők. A legtöbb jogsértő céget Közép-Magyarországon, illetve a Dél-Alföldön találták a felügyelők. A jogsértéssel érintett dolgozók száma meghaladja a kétszázötvenezret.