Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A feketézés elleni harc fokozódik

2008.03.03. 08:02
Újabb háromszáz munkaügyi felügyelő kapcsolódhat be a feketemunka felszámolásába; a létszámbővítés után egyre gyakrabban számíthatnak a cégek komplex ellenőrzésekre, két-három hónapot igénylő teljes körű „átvilágításra” – nyilatkozott a Világgazdaságnak Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. A kormányzat és a munkaügyi tárca továbbra is tudatosan folytatja a harcot a feketegazdaság és a feketemunka ellen.

A vizsgálatoknál az idén is az utóbbival legfertőzöttebb területekre összpontosítanak: az építőiparra, a mezőgazdaságra, a kereskedelemre, a vendéglátásra, a személy- és vagyonvédelemre. A célellenőrzések lehetővé teszik, hogy több társhatóság együttesen vizsgálja a renitens vállalkozásokat.

Jelenleg is tart a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó összehangolt ellenőrzés-sorozat (Kikelet hadművelet), a nyári szezonban sem marad majd el a kiemelt idegenforgalmi ellenőrzés. Emellett – a tavalyi Csillagszóró akciósorozathoz hasonlóan – a karácsonyi időszakhoz kapcsolódó vizsgálatok is lesznek az idén.

A hatósági ellenőrzések eredményeképpen egyértelműen látjuk a kapcsolatot a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságot elkövetők között, hiszen jellemzően azok a foglalkoztatók, akik nem hajlandók a dolgozóik után a járulékokat megfizetni, a munkavédelemre sem költenek – emelte ki Lamperth Mónika. Hozzátette: a feketegazdaságban foglalkoztatottak munkabaleseteit nem jelentik, erről csak becslések állnak rendelkezésre, több forrás szerint az eltitkolás mértéke mintegy 20-25 százalékra tehető; így ezen a területen is kiemelt célkitűzés, hogy növeljék a foglalkoztatás biztonságát.

A munkaügyi bírságok plafonja (20 millió forint) nem emelkedik, a súlyos jogsértéseket elkövetők, például feketefoglalkoztatók azonban továbbra is kiszorulnak a közbeszerzési eljárásból (ez tavaly közel 21 ezer vállalkozást érintett), és elesnek az állami támogatásoktól is. A renitens cégek neve és az elkövetett szabálytalanság pedig továbbra is feketelistára kerül, amely az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapján nyilvánosan elérhető.

A feketemunka elleni harc egyik módja lesz továbbra is, hogy a szaktárca jogszabály-módosításokkal zárja a „kiskapukat”; szigorodnak például az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás regulái. Az új tervezetben át kívánják alakítani a járulékkedvezményre jogosult igénylők körét.

Az időkorlát a munkáltatók esetében fennmaradna, de a dolgozók esetében feloldanák, a cégek tehát változatlanul egy héten legfeljebb öt, egy hónapon belül maximum 15, egy éven belül legfeljebb kilencven napot foglalkoztathatják ugyanazt a munkavállalót alkalmi jogviszonyban, a dolgozók viszont akár az év bármely napján vállalhatnának ideiglenes állást – hangsúlyozta a miniszter. A javasolt rendszer másik új eleme a tevékenység adminisztrációját és ügyvitelét érinti. A tervek szerint egyszerűsített formanyomtatvány lépne életbe, amely tartalmazza a munkaviszony létesítésének legfontosabb adatait.

Ezzel párhuzamosan megváltozna a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentési, valamint az adó- és járulékfizetési kötelezettségre vonatkozó eljárás is. A foglalkoztatóknak az alkalmi munkavállalói könyv és közteherjegy alkalmazása helyett elektronikus úton kell bejelentési kötelezettségüket teljesíteniük.