Auguszta
-3 °C
2 °C

A fogyasztóvédők is találtak tiltott árut

2004.10.28. 16:43
A fogyasztóvédők délután kettőig 14 élelmiszerkereskedelmi boltban, egy nagykereskedelmi egységben, két áruházláncban, három közétkeztető és hat étteremben találtak tiltott terméket. Az országban több mint száz ember járja folyamatosan az üzlethelységeket és éttermeket.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség emberei már reggel óta járják a boltokat, vendéglátó helységeket, hogy ellenőrizzék, bevonták-e a fűszerpaprikát - mondta az Index kérdésére Siklósi Máté a felügyelőség helyettes szóvivője. A szervezetnél minden más ellenőrzést felfüggesztettek, és valamennyi emberüket erre állították rá. Délután kettőig 26 helyen találtak tiltó listán szereplő terméket a boltokban. A fogyasztóvédők 400 kereskedelmi egységet vizsgáltak meg eddig.

A fogyasztóvédők 14 élelmiszerkereskedelmi boltban, egy nagykereskedelmi egységben, két áruházláncban, három közétkeztető és hat étteremben találtak olyan terméket, amelyek forgalmazását a hatóság megtiltotta. A vizsgálat pénteken folytatódik.

Mindent félretesznek

Az országban több mint száz ember járja folyamatosan az üzlethelységeket, vendéglátó egységeket, kiemelten kezelik a gyermekétkeztetési láncokat. Siklósi Máté szerint összesen hetvenezer egységet kell megvizsgálni néhány nap alatt, de ez természetesen nem lehetséges ilyen rövid idő alatt. Ha valahol találnak a kérdéses termékekből, határozatot hoznak, hogy szüntessék be az árusítást. Ha nem tesznek eleget a felszólításnak, százezer forintos bírságot szabhatnak ki.

Az ellenőrök nem csak azt vizsgálják, hogy a fűszerpaprika lekerült-e a polcokról, ugyanis az összes paprikát tartalmazó termék árusítása tilos. Nem árulhatnak például gulyáskrémet, halászlékockát, kolbászkrémet, pörköltkrémet, és minden paprika ízesítésű terméket.

Siklósi Máté elmondta, hogy az ÁNTSZ munkatársaival együttműködve ellenőriznek. Az ÁNTSZ laboratóriumaiban néhány napon belül megvizsgálják, mely termékekben található meg a mérgező anyag, és azokat véglegesen betiltják. Akik ezekből a termékekből vásároltak, visszaválthatják ott, ahol ezt vették.