Szakad a forint

2006.06.29. 14:24
Miközben Gyurcsány Ferenc Frankfurtban és Londonban próbálja meggyőzni a piaci szereplőket, délelőtt újabb negatív csúcsokra ért a forint: az euróval 285-as szinten is kereskedtek. A szakértők szerint már hétfőn is emelhetné a kamatot jegybank, londoni elemzők szerint 290-ig nem áll meg a forint.

Immár egyértelműen áttörte a sávközepet a forint/euró árfolyam, a magyar devíza egyértelműen a gyenge oldalra került. Reggel az első kötések még 280,60 forinton történtek, majd kora délelőtt a 281-es szint uralkodott a piacon. Ezután többször is elérte délelőtt az euró ára a 283 forintot, de ekkor még rendre vissza is tért az árfolyam, igaz, csak a 282-283 közti, azaz éppen a sávközepet (282,3) is magába foglaló tartományba. Délután háromra viszont megszületetett az első olyan kötés, melyben 284 forintot adtak az euróért, majd percek alatt a 285-ös szint következett - ez természetesen napon belül is újabb és újabb negatív csúcsokat jelent az árfolyamtörténetben. A 285-ös szint csak reggel óta már 1,4 százalékos gyengülést jelent.

Csak némi vigaszt jelenthet, hogy reggel valamennyi visegrádi ország devizája lefelé indult, a szlovák korona elsősorban a belpolitkai bizonytalanságok miatt, a lengyel zloty meg döntően a nálunk is ható amerikai kamatemelési várakozások hatására.

Mikor jön a monetáris fék?

A piac nyomás alatt tartja a jegybankot, teszteli, mikor fog kamatot emelni, és egyre erősebben jelzi ennek szükségességét - kommentálta az Indexnek az újabb gyengülést Heim Péter. Az Aegon Alapkezelő vezetője szerint a forint egyre inkább elválik a feltörekvő piacoktól, a török líra például 10 százalékot emelkedett az elmúlt hét alatt. A szakértő szerint "oda kell lépni a monetáris fékre", emelni kell a kamatot. Ő maga háromszor fél százalékpontos emelést és ezzel a 7 százalék feletti kamatszint beállítását tartaná szükségesnek. Kérdésünkre, indokoltnak lát-e rendkívüli ülést, hangsúlyozta: nincs akadálya annak, hogy a Monetáris Tanács az egyébként nem kamatdöntő ülésnek tervezett tanácskozáson - ami legközelebb a következő hétfőn esedékes - döntsenek az emelésről. Ezt segítheti elő, hogy a legutóbbi ülés óta - a forint gyengülése mellett - további információk is napvilágot láttak. Kiemelte ezek közül a GKI konjunktúraindexét, amelynek tanúsága szerint a lakossági inflációs várakozás a jövő évet illetően 5-ről 12 százalékra ugrott. Bár ez nyilvánvalóan túlzó várakozás - hangsúlyozta Heim Péter -, azt jelzi, hogy kialakult az inflációs pszichózis, ami mellett nem mehet el az MNB.

Ideges befektetők

Nem nyújtott védettséget a forintnak a legutóbbi, 25 százalékpontos emelést hozó kamatdöntés - értékelt hasonlóan az Indexnek Bratincsák Péter, a CIB elemzője. Miközben Brazíliát felminősítették, és több problémás feltörekvő piaci országban kamatemelés volt, a magyar forint valóban elválni látszik a csoport devizáitól. Tény az is, hogy rettentően ideges a piac a magyar idő szerint csak este nyilvánosságra kerülő amerikai kamatdöntés miatt - tette hozzá Bratincsák. Szerinte az egyértelműen várt negyed százalékpontos emelésnél (amellyel a várakozások szerint 5,25 százalék lesz a kamat) fontosabb, milyen kommentárt fűz a Fed a döntéshez, illetve mennyi bizonytalanság marad a piacon. "Megkockáztatom, hogy akár egy önmagában nem kedvező, de biztosan kiolvasható további 25 pontos emelés üzenete is kedvezőbb annál, mint ha fennmarad a jelenlegi bizonytalanság" - hangsúlyozta a szakértő.

Nagyok is mennek

Nem segíti a forintot, hogy szerdán már olyan pletyka terjedt el a piacon, miszerint az úgynevezett végbefektetők is eladásokba kezdtek - mondta az Indexnek Bratincsák Péter. A végbefektetők azok a hosszabb távra tervező, a pénzüket több éven keresztül forintban tartani szándékozó alapok, akik a konvergenciafolyamatra alapozva bíznak a forintban. Az árfolyamgyengülés és a hozamemelkedés azonban mostanra olyan szinteket ért el, aminél muszáj kiszállniuk. Bratincsák hangsúlyozta: egyelőre csak meg nem erősített hírekről van szó, de ha igaznak bizonyulnak, az további gyengülést eredményezne.

Londonban már 290-es eurót várnak
Érzésem szerint a real money (nagybefektetők) van a forint gyengülő trendje mögött, bár nem tudom hogy ez a napon belüli mozgásokra is igaz-e - mondta a portfolio.hu kérdésére Zsoldos István, a Goldman Sachs londoni elemzője. Ilyen helyzetben a pozíciók csökkentése a leginkább jellemző. Jelenleg arra számítunk, hogy a forint rövidesen 290-ig gyengül az euróval szemben (korábbi "célárfolyam" 282 volt), de könnyen előfordulhat, hogy még ennél is gyengébb szintre süllyed a magyar fizetőeszköz. Az intervenciós sáv közepe körül fundamentálisan "jól árazott" a forint, de gyors fizetési mérleg korrekciós időszakban gyakori, hogy az árfolyam a fundamentálisan "indokolt" szintet túllövi a gyengülés irányába.

Többek között a fejlett piaci inflációs és kamatkilátások körüli bizonytalanság, illetve aggodalmak, a makrogazdasági fundamentumok alapján az egyes piacok szétválasztása is fontos tényező a mostani magyar folyamatokban. Ezek mellett lényeges az is, hogy a nagybefektetők is mozdulni kezdtek a veszteségeik miatt - mondta el a portfolio.hu-nak Jon Harrison, a londoni DrKW térségi stratégája. Alapesetben a jegybank kivárhat a következő kamatmeghatározó ülésig, de ha 290-ig, vagy tovább gyengülne a forint az euróval szemben, akkor előrehozott kamatülésen emelkedhet az irányadó ráta - tette hozzá.  • Hírek
  • Támogatások