Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljövőben a forint

2006.09.25. 12:09
Masszív erősödéssel kezdte a napot a forint, a reggel 277 körüli árfolyam délre már a 275-ös szint alá süllyedt. A piacon most a kamatemelést övezi a legnagyobb figyelem, de a forint/euró kurzus mozgására a következő időszakban erősen hathatnak a belpolitikai események.

275 forintig csökkent reggel óta az euró ára. A forint erősödése részben a jegybank délutáni kamatdöntésével, részben a politikai helyzet csendesedésével magyarázható - mondta az Indexnek Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint bár a piacon a múlt héten egyre fokozódtak a várakozások a félszázalékos mértékű kamatemelésre, csak azt lehet biztosra venni, hogy a monetáris tanács emel, de lehet, hogy kevesebbet. Török Zoltán szerint csak az emelés elmaradása járna a forintra negatív következményekkel, ám nincs igazi jelentősége annak, hogy a 7,25 százalékos jelenlegi kamatszint 7,50 vagy 7,75 százalékra emelkedik.

A reggel indult forinterősödés hátterében álló másik ok a belpolitikai helyzet csillapodása: eldőlni látszik, hogy nem eszkalálódik a probléma, ami önmagában megnyugtatóan hat a piacokra. Melyeket a múlt héten a magyar eseményeken túl több feltörekvő piaci ország belpolitikai válságai is aggasztottak. Ránk, azaz a forintra a magyar események mellett leginkább a lengyel kormányalakítás körüli bizonytalanság hatott. A következő időszakban is meghatározó maradhat a belpolitikai események árfolyam-befolyásoló hatása: az önkormányzati választásokon túl az elemző nagy jelentőségűnek mondta, hogy folytatódnak-e a tüntetések, illetve azt is, hogyan dönt az MSZP októberi kongresszusa, megerősítik-e, pártelnökké választják-e Gyurcsányt.

Az Index kérdésére Török Zoltán úgy vélekedett: ma nem lehet megmondani, hogy a kormányfő esetleges távozása milyen hatással járna a forintra. Az biztos, hogy egy ilyen lépés átmenetileg megrendítené a forintot, és bizonytalanságban tartaná a piacokat. A fontos azonban az, mi történne ezután, ki és milyen programot képviselve lépne színre. Ma összemosódik Gyurcsány személye és a stabilizációs csomag, az a kérdés, hogy ez a két dolog tényleg ilyen szorosan összefügg, vagy elválaszthatók egymástól - mondta az elemző.