Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Teljes a bizonytalanság a piacon

2003.12.02. 09:45
Hiába emelt kamatot pénteken a jegybank - az akkori 267 forintos euróárfolyam után hétfő este tőzsdezárás után 275 forintot is fizettek az euróért. Nyitás előtt erősödni kezdett a forint, a piacon úgy vélik, a jegybank intervenciós forintvásárlása áll a háttérben. A vezető részvények csökkenéssel nyitottak kedd reggel.
Kedden közvetlenül piacnyitás előtt 269,55/65 forinton jegyezték az eurót a mintegy félórával korábbi 271,75/271,90 forinttal, a kora reggeli 273,25, valamint az éjszakai 274,58 forintos jegyzéshez képest.

Az MNB avatkozott be?

A piacon úgy vélik, hogy az euró piacnyitás előtti gyengülése a jegybank intervenciós forintvásárlása nélkül nem mehetett volna végbe. A hivatalos piacnyitás előtt a külföldiek erőteljes jelenlétéről számolnak be a piacon, ahol ideges hangulatban hektikusan ingadoznak az árfolyamok.

A hivatalos kereskedés után, hétfőn délután londoni és New York-i befektetők euróvásárlásának hatására a forint 3,63 százalékig, a pénteki kamatemelést megelőzőnél is alacsonyabb szintre gyengült.

Kedden a kora reggeli órákban a budapesti bankközi piacon 273,25 forinton vásároltak eurót londoni és európai befektetők, nyolc óra körül 271,75/217,90 forinton jegyezték az eurót. A forgalom nem jelentős a dealerek szerint.

A piacon nem tudnak arról, hogy összehívták volna a Monetáris Tanácsot.

Londoni spekulánsok

A Monetáris Tanács a pénteki három százalékpontos emelés után hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét. Az elemzők többsége a pénteki döntést elhibázottnak vélte. Több elemző már akkor attól tartott, a lépés újabb spekulációt és további forinteladást is elindíthat. Már akkor többen arra számítottak, hogy az MNB további kamatemelésre kényszerül vagy kénytelen lesz elmozdítani a forint árfolyamsávját.

Késő délután azt követően kezdett el esni a hazai fizetőeszköz, hogy egy londoni piaci szereplő úgy értesült: László Csaba pénzügyminiszter szerint az inflációs célok nem annyira fontosak s a jelenlegi forintgyengülés nem jelent problémát - tájékoztatta a Napi Online-t az ING Bank elemzője.

Barcza György szerint a tárca nem erősítette meg a fenti információt. Annyi azonban bizonyos, hogy a miniszter a Mol-kibocsátáshoz kapcsolódó háromnapos road show keretében hétfőn Londonban járt, második állomásaként ma New Yorkba utazik, szerdán pedig Bostonban folytat majd megbeszéléseket.

Emlékezetes, hogy a múlt héten is egy londoni szereplő magyar piaczárás utáni akciói - akkor pár milliós tételű euróvételei - rántották le a forintot. A szakember úgy véli, egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz, a ma napvilágra kerülő államháztartási hiány adata kedvezőtlennek ígérkezik, a várakozások szerint a Pénzügyminisztérium 1100 milliárd forint, azaz a GDP hat százalékára rúgó, január-novemberi deficitről számol majd be.

A Richter stagnálása mellett csökkenéssel nyitottak a vezető részvények a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP 1.8 százalékkal 2,680, a MOL 1.6 százalékkal 6,210, a Matáv 0.5 százalékkal 742 forintig esett vissza nyitást követően.