Mégis megmaradhat a Forte?

2007.01.23. 14:58
Lehet, hogy mégsem szűnik meg a váci Forte gyár, amelynek jelenlegi tulajdonosai februárra tervezik a fotótechnikai tevékenység leállítását. Egy francia és egy német befektető megtartaná a márkanevet, fejlesztené a technológiát és tovább foglalkoztatna nyolcvan dolgozót a váci gyárban. A magyar tulajdonos ugyanakkor azt állítja, hónapok óta hiába vár konkrét ajánlatra.

Miután a múlt héten hírt adtunk arról, hogy leállítja termelését az 1922 óta működő Forte, majd beszámoltunk a végnapokról is, kiderült: talán mégsem ért véget a gyár története. Két szakmai befektető érdeklődik a termelés továbbvitele iránt, a francia Bergger, valamint az a német FilmoTec, amely az egykori Forte-partner NDK-s ORWO romjain alakult a kilencvenes évek elején.

November óta tárgyalnak

November óta tárgyalásban vagyunk a Bergger cég vezette befektetőkkel, de a mai napig nem kaptunk tőlük konkrét ajánlatot - erősítette meg értesülésünket Máté János, a jelenleg Forteinvest Kft. néven működő cég egyik tulajdonosa. A befektetők a kiszerelőcsarnokba telepítenék a teljes tevékenységet, amihez legalább 300 millió forintos beruházásra lenne szükség (korábban hasonló terveik voltak a magyar tulajdonosoknak is, ám a gazdasági tárcához benyújtott fejlesztési pályázatuk nem nyert).

Talán mégsem az utolsó csomagok egyike – képek a gyárból
Talán mégsem az utolsó csomagok egyike – képek a gyárból

Többféle lehetőségről tárgyaltunk a külföldi cégekkel, amelyeknek beszállítói is vagyunk, így ismerik a technológiánkat, rendelkeznek minden, nem üzleti titoknak minősülő információval a gyár működéséről – mondta Máté János. Azonban a Berggernek ez sem volt elég, át akarták világítani a céget, miközben konkrét ajánlatot három hónap alatt sem tettek – legalábbis ezt állítja a magyar tulajdonos.

Bármilyen ajánlatra nyitottak vagyunk, de úgy érzem, ha eddig nem tettek ilyet, sok esély már ezután sincs – mondta Máté János arra a kérdésünkre, lát-e még esélyt a Forte gyártótevékenységének az eladására, a termelés folytatására vagy újraindítására.

Nincs infó, nincs ajánlat

A külföldi befektetők még nem tettek le a Forte megvásárlásáról – legalábbis ez derült ki Váczi Andrásnak, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. kommunikációs vezetőjének szavaiból. A Bergger-FilmoTec kettős továbbvinné a Forte nevét, újra munkát adna nagyjából nyolcvan dolgozónak, és új, modern technikát telepítene a váci üzembe. Az új gyártósor a digitális technológiához használt fotópapírokat is készítene, ami legalább részleges profilváltást jelentene, hiszen a Forte eddig a fekete-fehér technológia gyártásának volt nemzetközi szinten is meghatározó szereplője.

Az ITDH-t a franciák – akik korábban több tízezer eurós forgóeszközhitellel segítették, hogy a cég fenntartsa termelését – arról tájékoztatták, azért nem tudtak konkrét ajánlatot tenni, mert nem rendelkeztek a cégről minden, ehhez szükséges információval. A befektetési ügynökség felajánlotta a tulajdonosoknak és a vevőjelöltnek, hogy a közvetítésükkel napokon belül folytassák a tárgyalásokat az adásvételről. Közben viszont egyre közeledik a február 22-i határidő – a Forteinvestnél ekkor állítanak le minden munkát, mivel az elbocsátott munkásoknak kezdődik a felmentési idejük.

A portéka és a vevőjelöltek

Az egykori Forte Fotokémiai Rt.-ből lett Forteinvest Tőkebefektetési Kft. jegyzett tőkéje 405 millió forint. A csurgói magánbefektetők 2005. júniusában vették meg a társaságot. Az első töredék évet 9 millió forintos nyereséggel zárták, a 2006-ost azonban már 150-200 millió forintos mínusszal. A tavalyi veszteséget az okozta, hogy két külföldi vetélytársuk megszűnt, és dömpingáron dobta piacra raktáron lévő termékeit, amivel túlkínálatot teremtett a piacon.


Optimista madártávlatból a Forte-telep

A francia Berggert 1995-ben alapította Guy Gerard vegyészmérnök és Daniel Boucher közgazdász-üzletember. Gerard kreatív fotokémiai újításai a film- és papírgyártás terén alapozták meg a cég működését. A Bergger történeti elődjének a 90-es évek elején bezárt Guilleminot-t, Franciaország legrégebbi és legtöbbre tartott fotoipari cégét lehet tekinteni, ahol Gerard 30 évig dolgozott. A gyár bezárása után fogott össze kollégájával és barátjával: a közgazdász doktor Boucherrel közösen megalapították a Bergger Photographicot. A cég világszerte jó nevet szerzett csúcsminőségű fotópapírjai, fekete-fehér filmjei és tradicionális, valamint alternatív fotóeljárásai révén.

Fekete-fehér

A wolfeni FilmoTec többek között fekete-fehér mozgófilmeket, különféle formátumú fotófilmeket, biztonsági kamerákba való filmeket és speciális, holografikus filmeket gyárt. A cég 1998-ban alakult, teljes neve ORWO FilmoTec GmbH. A weboldalukon olvasható krédó szerint a nagy multú wolfeni gyár Németország egyik legelőkelőb filmmanufaktúrája, tapasztalt szakértőik, magasan képzett kutatóik, gyártásmérnökeik és menedzsereik garanciát jelentenek az egyedülálló minőségre, és büszkén vallják magukat az ORWO Filmfabrik Wolfen örököseinek.

A második világháború után az ország felosztásával a fényérzékeny iparág is alaposan átalakult, a wolfeni gyár 1964 után jelentkezett először az ORiginal WOlfen kifejezésből származó ORWO márkanévvel, és ekkor vált a világ második legnagyobb fotókémiai gyárává, 15 ezer alkalmazottal. A gyárat 1996-ban érte el végzete, az egyesülés után az addigi tulajdonos – azaz a német állam – felfüggesztette működését. A FilmoTec ambíciói jelenleg a moziipar fekete-fehér filmigényeinek kielégítésére terjednek ki leginkább, ezenkívül a minőségi fekete-fehér fotópapírok és filmek gyártására koncentrálnak leginkább. Saját bevallásuk szerint gyorsan és stabilan nőtt a cég a megalakulás óta, ami elsősorban a vásárlói igények gondos tanulmányozásának köszönhető.  • Hírek
  • Hitelkártya