Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Mégis megmaradhat a Forte?

2007.01.23. 14:58
Lehet, hogy mégsem szűnik meg a váci Forte gyár, amelynek jelenlegi tulajdonosai februárra tervezik a fotótechnikai tevékenység leállítását. Egy francia és egy német befektető megtartaná a márkanevet, fejlesztené a technológiát és tovább foglalkoztatna nyolcvan dolgozót a váci gyárban. A magyar tulajdonos ugyanakkor azt állítja, hónapok óta hiába vár konkrét ajánlatra.

Miután a múlt héten hírt adtunk arról, hogy leállítja termelését az 1922 óta működő Forte, majd beszámoltunk a végnapokról is, kiderült: talán mégsem ért véget a gyár története. Két szakmai befektető érdeklődik a termelés továbbvitele iránt, a francia Bergger, valamint az a német FilmoTec, amely az egykori Forte-partner NDK-s ORWO romjain alakult a kilencvenes évek elején.

November óta tárgyalnak

November óta tárgyalásban vagyunk a Bergger cég vezette befektetőkkel, de a mai napig nem kaptunk tőlük konkrét ajánlatot - erősítette meg értesülésünket Máté János, a jelenleg Forteinvest Kft. néven működő cég egyik tulajdonosa. A befektetők a kiszerelőcsarnokba telepítenék a teljes tevékenységet, amihez legalább 300 millió forintos beruházásra lenne szükség (korábban hasonló terveik voltak a magyar tulajdonosoknak is, ám a gazdasági tárcához benyújtott fejlesztési pályázatuk nem nyert).

Talán mégsem az utolsó csomagok egyike – képek a gyárból
Talán mégsem az utolsó csomagok egyike – képek a gyárból

Többféle lehetőségről tárgyaltunk a külföldi cégekkel, amelyeknek beszállítói is vagyunk, így ismerik a technológiánkat, rendelkeznek minden, nem üzleti titoknak minősülő információval a gyár működéséről – mondta Máté János. Azonban a Berggernek ez sem volt elég, át akarták világítani a céget, miközben konkrét ajánlatot három hónap alatt sem tettek – legalábbis ezt állítja a magyar tulajdonos.

Bármilyen ajánlatra nyitottak vagyunk, de úgy érzem, ha eddig nem tettek ilyet, sok esély már ezután sincs – mondta Máté János arra a kérdésünkre, lát-e még esélyt a Forte gyártótevékenységének az eladására, a termelés folytatására vagy újraindítására.

Nincs infó, nincs ajánlat

A külföldi befektetők még nem tettek le a Forte megvásárlásáról – legalábbis ez derült ki Váczi Andrásnak, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. kommunikációs vezetőjének szavaiból. A Bergger-FilmoTec kettős továbbvinné a Forte nevét, újra munkát adna nagyjából nyolcvan dolgozónak, és új, modern technikát telepítene a váci üzembe. Az új gyártósor a digitális technológiához használt fotópapírokat is készítene, ami legalább részleges profilváltást jelentene, hiszen a Forte eddig a fekete-fehér technológia gyártásának volt nemzetközi szinten is meghatározó szereplője.

Az ITDH-t a franciák – akik korábban több tízezer eurós forgóeszközhitellel segítették, hogy a cég fenntartsa termelését – arról tájékoztatták, azért nem tudtak konkrét ajánlatot tenni, mert nem rendelkeztek a cégről minden, ehhez szükséges információval. A befektetési ügynökség felajánlotta a tulajdonosoknak és a vevőjelöltnek, hogy a közvetítésükkel napokon belül folytassák a tárgyalásokat az adásvételről. Közben viszont egyre közeledik a február 22-i határidő – a Forteinvestnél ekkor állítanak le minden munkát, mivel az elbocsátott munkásoknak kezdődik a felmentési idejük.

A portéka és a vevőjelöltek

Az egykori Forte Fotokémiai Rt.-ből lett Forteinvest Tőkebefektetési Kft. jegyzett tőkéje 405 millió forint. A csurgói magánbefektetők 2005. júniusában vették meg a társaságot. Az első töredék évet 9 millió forintos nyereséggel zárták, a 2006-ost azonban már 150-200 millió forintos mínusszal. A tavalyi veszteséget az okozta, hogy két külföldi vetélytársuk megszűnt, és dömpingáron dobta piacra raktáron lévő termékeit, amivel túlkínálatot teremtett a piacon.


Optimista madártávlatból a Forte-telep

A francia Berggert 1995-ben alapította Guy Gerard vegyészmérnök és Daniel Boucher közgazdász-üzletember. Gerard kreatív fotokémiai újításai a film- és papírgyártás terén alapozták meg a cég működését. A Bergger történeti elődjének a 90-es évek elején bezárt Guilleminot-t, Franciaország legrégebbi és legtöbbre tartott fotoipari cégét lehet tekinteni, ahol Gerard 30 évig dolgozott. A gyár bezárása után fogott össze kollégájával és barátjával: a közgazdász doktor Boucherrel közösen megalapították a Bergger Photographicot. A cég világszerte jó nevet szerzett csúcsminőségű fotópapírjai, fekete-fehér filmjei és tradicionális, valamint alternatív fotóeljárásai révén.

Fekete-fehér

A wolfeni FilmoTec többek között fekete-fehér mozgófilmeket, különféle formátumú fotófilmeket, biztonsági kamerákba való filmeket és speciális, holografikus filmeket gyárt. A cég 1998-ban alakult, teljes neve ORWO FilmoTec GmbH. A weboldalukon olvasható krédó szerint a nagy multú wolfeni gyár Németország egyik legelőkelőb filmmanufaktúrája, tapasztalt szakértőik, magasan képzett kutatóik, gyártásmérnökeik és menedzsereik garanciát jelentenek az egyedülálló minőségre, és büszkén vallják magukat az ORWO Filmfabrik Wolfen örököseinek.

A második világháború után az ország felosztásával a fényérzékeny iparág is alaposan átalakult, a wolfeni gyár 1964 után jelentkezett először az ORiginal WOlfen kifejezésből származó ORWO márkanévvel, és ekkor vált a világ második legnagyobb fotókémiai gyárává, 15 ezer alkalmazottal. A gyárat 1996-ban érte el végzete, az egyesülés után az addigi tulajdonos – azaz a német állam – felfüggesztette működését. A FilmoTec ambíciói jelenleg a moziipar fekete-fehér filmigényeinek kielégítésére terjednek ki leginkább, ezenkívül a minőségi fekete-fehér fotópapírok és filmek gyártására koncentrálnak leginkább. Saját bevallásuk szerint gyorsan és stabilan nőtt a cég a megalakulás óta, ami elsősorban a vásárlói igények gondos tanulmányozásának köszönhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?