Viola
-6 °C
-2 °C

Gyengült a forint, de nem lesz zuhanás

2005.08.24. 17:05
A vártnál nagyobb kamatcsökkentés felerősítette azokat a hatásokat, melyek miatt egyébként is gyengülhetett volna a forint a héten - vélik az elemzők. A gyengülés azonban így is kismértékű, a 246 forint/eurós szint jelenleg erős határpontnak látszik, igazi esésre pedig nem látnak esélyt a piacon.
A forint hétfő délutántól kedd estig hullámzó piacon kereste helyét a félszázalékos jegybanki kamatcsökkentés után. Szerdán viszont a nap jó részében már csak 245,65/75 forinton kereskedtek az uniós valutával a keddi 246,30 forintos csúcspont után - jelentette az MTI. Az alacsony forgalomban 245,50 és 245,80 forint közötti szűk sávban mozdult az euró. Az Index által megkérdezett szakértők szerint nem is kell további esésre számítani, a forint tartósan a 245 forint/euró körüli árfolyam környékén maradhat szeptemberben, míg az év végére - részben a várt további kamatcsökkentések hatásara - 250 forint/euróra gyengülhet.

Nem csak a kamatvágás okozta a hullámzást

Több tényező is közrejátszott a forint keddi gyengülésében - mondta az Indexnek Lányi Bence. A Raiffeisen pénzpiaci elemzője szerint a vártnál nagyobb kamatcsökkentés inkább felerősítette az olyan külső, és a magyar pénz gyengülését eredményező tényezők hatását, mint a szlovák kormányválság, a küszöbön álló lengyel választások, melyek a régió több országának devizáját gyengítették. A cseh korona esését ugyanakkor éppen a magyar kamatvágás indította el, de a régiós országok devizapiaci mozgásai kölcsönösen hatnak egymásra, így a korona kedd estére bekövetkezett egy százalékos gyengülése már visszahatott a forintpiacra is. A szlovák korona fél, a forint 0,8 százalékkal gyengült, így egyetlen piacon sem lehet komoly elmozdulásról beszélni.

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője ugyanakkor a kiemelte: a forint gyengülésben szerepet játszott az is, hogy bejelentették: az euró alapú állami autópálya-kötvények forintra váltása nem a piacon történik majd. Ez jelentős forintkeresletet támasztott volna, mellyel így nem lehet számolni. A szakértő szerint ugyanakkor a kamatvágás mértéke bár az elemzők várakozásaihoz képest meglepetést okozott, az állampapírpiacon már korábban beárazták azt.

Év végére gyengülés

A CIB és a Raiffeisen szakértőinek várakozásai egybe esnek a közeljövőt illetően: szeptemberre egyaránt 245 forint/eurós, az év végére 250-es árfolyamot várnak. Ugyanakkor decemberig Trippon Mariann és Lányi Bence szerint is fél százalékkal, 5,75 százalékra csökken még a jelenleg már történelmi mélyponton levő jegybanki kamat, amit egyebek között a kedvező inflációs kilátások indokolnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!